A kisbabák bőrápolásáról

Ahhoz, hogy a kisbabák jól érezzék magukat a bőrükben, alapvetően nekünk, szülőknek kell gondoskodnunk a megfelelő higiéniáról és a szükséges védelemről. Nem hiszem, hogy lenne valaki, akit egy egészséges, finom illatú, selymes bababőr érzéketlenül hagyna. A csecsemők nedvdús bőre azonban még nagyon sérülékeny, jóval vékonyabb, mint a felnőtteké. Mivel verejtékmirigyei, faggyúmirigyei még takaréklángon működnek, ezért funkcióinak – a hőszabályozásnak, a védelemnek – a bőr csak megfelelő ápolás mellett képes eleget tenni.

Tisztálkodás

bababoerA kisbabák bőrét nem szabad ártó habokkal kiszárítani. Ezért olyan fürdetőkészítményeket vásároljunk, amelyek nem nagy habzásúak, szelíden oldják a szennyeződéseket, s amellett ápoló hatásúak. Az erélyesebb tenzideket (Na-laurylszulfát), az allergizáló illatanyagokat (a készítményen külön fel kell tüntetni) és a kritikus emulgálószereket tartalmazó (PEG/PEG) termékeket kerülni kell.

Felnőtteknek való tusfürdőt ne használjunk

A felnőttek tusfürdői, habfürdői általában nem megfelelők a számukra. A speciálisan gyermekkészítményekkel – folyékony fürdőemulziók, gyógyszertári fürdőkenőcs – is legyünk mértékletesek, nap mint nap ezeket se használjuk. Általában elegendő heti egy-két alkalommal megmosni a babák bőrét, ami nem jelenti azt, hogy le kellene mondani a szülők és a kisbabák számára is oly kellemes játékos szertartásról, az esti pancsolásról. A dundi babák nyakánál, hónaljánál, combocskáinál lévő redőket fürdetés előtt vizes, olajos vattával ajánlatos kitörölni.

Olíva-és levendulaolaj

A fürdetőhelyiséget fűtsük fel kellően melegre (22-24 °C-ra), a picik vizét 37 °C körülire készítsük elő. Az első hónapokban a lubickolás időtartamára is figyeljünk: 5-10 perc bőven elegendő. A napi játékos pancsolásoknál a fürdőkád vizébe csak egészen kevés, pár csepp fürdetőszert tegyünk (vagy egy kanál olívaolajat, tejet, levendulateát). Levendulás fürdőolajjal a nehezen elalvó csöppségeknek segíthetünk. Minden alkalommal alaposan töröljük szárazra a babák érzékeny bőrét. A hurkácskák alatti redőket enyhén hintőporozzuk be (selyempor). Nedvedző kipállás esetén azonban ne használjunk hintőport, mert összecsomósodva izgathatja a bőrt. Mosdószeres fürdés után állítsuk vissza a bőr védőrétegét. Gyengéden masszírozzuk meg a test bőrét pár csepp mandulaolajjal, vagy szintetikus anyagokat nem tartalmazó testápoló balzsammal. A babakozmetikumok használatakor alapvetően fontos, hogy tudatosan, s ne a reklámokra hallgatva vásároljunk. Minél kevesebb idegen anyaggal érintkezik a kisbabák bőre, annál biztosabb, hogy nem kerül sor irritációra. Ezért ne csak az árat nézzük, hanem igyekezzünk kimondottan jó minőségű kozmetikumokat vásárolni a számukra. Az első hetekben általában még megviselt a csecsemők bőre és gyakran szárazabb a normálisnál. Legyünk türelmesek, várjunk pár hétig, mert a túl korai krémezés, a babakrémek túlzott használata a természetes bőrmegújulás folyamatát megzavarhatja.

Bőrvédő

Normális esetben nem kell kenegetni a babák bőrét, azonban a széltől, a hidegtől, az erős napfénytől feltétlenül meg kell védeni. Kedvezőtlen időjárás esetén még a séta előtt kenjük be az arcocskájukat nem felszívódó, bőrvédő, növényi viaszokat tartalmazó krémmel.

Fényvédelem

Tavasztól őszig a gyermekek számára készült, fizikai fényszűrőket tartalmazó, azonnal ható fényvédő készítmény is legyen számukra a táskánkban. Egy 30 SPF fényvédő szükség esetén kellő védelmet jelent. A csecsemőt, a kisbabákat az első életévben lehetőleg direkt ne napoztassuk. Számukra bőségesen elégséges az a napfénymennyiség, amely séta közben, félárnyékban, árnyékban éri őket.

A baba popsijának védelme

A babák popsiját mindenképpen védeni kell a felázástól, a bakteriális és a gombás fertőzéstől, s ezért is fontos, hogy a pelenkájukat gyakran (2-3 óránként) kicseréljük. Az eldobható pelenkák nagy előnye, hogy felszívja a nedvességet. Tisztába tevésnél langyos vízzel mossuk meg a kisbaba fenekét és töröljük szárazra. Utazásnál nagyon jól hasznosíthatók az olajos törlőkendők. A gyógyszertárakban kapható gyulladásellenes, nyugtató cink-oxidos kenőcs általában megfelelő védelmet nyújt. Érzékeny bőrű babákkal legyünk óvatosak: előfordulhat, hogy allergiás tünetekkel reagálnak a védőkrémekben lévő konzerváló-anyagokra.

Hajápolás

A csecsemők vékony fejbőre, gyér hajzata az első hónapokban még általában nem igényel speciális ápolást. Később, amikor dúsabb lesz a hajuk, a gyermekek számára készült gyenge mosóerejű babasamponokkal moshatjuk, amelyek sűrűbb állaguknak és összetevőiknek köszönhetően nem irritálják a szemet. Hajmosás után ne dörzsöljük a fejüket, hanem gyengéd nyomkodással töröljük szárazra, és adjunk sapkát rájuk.

(Megjelent korábban a Patika Magazinban; a kép forrása: Flickr http://www.flickr.com/photos/momboleum/2441723257/)

Reklámok

One thought on “A kisbabák bőrápolásáról

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s