Fényvédelem (3.)

Mit kell tudni a fényvédő anyagokról?

A kémiai fényvédők úgy hatnak, hogy elnyelik a fényt, majd a bőrben elbomlanak. Valahogy nem tudok kibékülni azzal a gondolattal, hogy ez utóbbi anyagok a bőrömben fejtik ki a hatásukat, még akkor sem, ha azt mondják róluk, hogy nem kerülnek a véráramba. (A hormontapaszok miért tudnak felszívódni?) Ráadásul ha nem fotostabilak (s honnan tudnánk, hogy melyik az?) a fény hatására gyorsan lebomlanak. Akkor viszont megszűnik a védőhatásuk, s ezen kívül még allergiát is okozhatnak. A hormonokhoz hasonlóan viselkedő anyagoktól pedig egyenesen irtózom. Ezért biztos, hogy nem veszek olyan fényvédőt, amiben a következő anyagok valamelyike található:

Octyl (Ethylhexyl)-Methoxycinnamate (4-MBC),

Homosalate (HMS)! – erre külön fel is kell hívni a vásárlók figyelmét. Csak az a baj, hogy azoknak fogalmuk sincs arról, hogy a név mit takar.

Octyl- Dimethyl-Para-Amino-Benzoic-Acid (OD-PABA)

Benzophenon-3 (Oxybenzon) – az Öko Test szerint erősen allergizál is.

Octorylene – viszonylag új kémiai fényvédő anyag, japán kutatók szerint ennek is van hormonhatása, legalább is ezt olvastam a német fogyasztóvédelmi magazinban.

A fizikai fényvédők (cinkoxid, titándioxid), visszaverik a sugarakat a bőrről, s ezért általában bőrbarátnak tartják. Dr. Wikonkál Norbert bőrgyógyász is valószínűleg ezért ezeket ajánlja a gyerekek bőrének védelmére. Újabban azonban róluk is olvasni kritikus véleményeket. A nanorészecskék károsító hatását, s a nem megfelelő UV-A védelmet kifogásolják egyesek. Lehet, hogy csak a konkurens cégek hangadói? Az elhangzott érvek számomra egyenlőre nem meggyőzőek. Mivel a titándioxid szemcséknek a bőr felületén kell hatniuk, nem hiszem, hogy olyan parányira aprítanák, ami már felszívódik. Ha az UV B-sugarakat visszaverik, miért ne tennék ugyanezt az UV-A –sugarakkal. A fényvédő anyagok harca mindenesetre elkezdődött. Teljesen biztosak eddig sem lehettünk bennük. Úgy, hogy számomra legfontosabb fényvédelmet ezek után is az árnyék jelenti, s ha plussz védelemre van szükségem, növényi és fizikai fényvédő anyagokat tartalmazó kozmetikumokat keresek.

Az Öko Test magazin 2008 júniusi számában 23 fényvédőszert vizsgáltatott meg. Kritikus összetevőket kerestek, és azt nézték meg, hogy a gyártók mennyire fogadták meg az EU Bizottságának ajánlását, amely a fényvédő termékek hatékonyságára, és az alaposabb tájékoztatásra irányul (ld. Európai Unió Hivatalos Lapjában, 2006. szept.26). Az eredmény nem szívderítő: ezennel egy sem kapott nagyon jó minősítést. A felét jónak tartották, 3 terméket közepesnek minősítettek, 1 elégségest kapott, 2 fényvédő hiányosnak és 6-ot elégtelennek ítéltek.

A negatív minősítések oka, hogy még mindig 16 termékben találtak hormon hatásúnak vélt kémiai fényvédőt. Allergizáló halogénorganikus (=jódot, brómot, vagy klórt tartalmazó) vegyületet találtak 3 termékben (Garnier, Lancome, L’ Oreál.) A Vichy Capital Solei Gel Milch LSF 20, és a L’Oreal Solar Expertise Sonnenmilch LSF termékekben veszélyes Moschus illatanyagot azonosítottak be. A Lancaster Sun Care Tanning Lotion LSF 15 és Garnier Ambre Solar Delial Sonnenmilch LSF 20 termékek allergizáló illatanyagokat tartalmaztak. Natúr termékek annak ellenére, hogy káros anyagokat nem találtak bennük ezennel nem kaptak kitűnőt. Az indok az volt, hogy az új EU-s tájékoztatási javaslatnak hiányosan tettek eleget.

Megfelelő védelmet, csak megfelelő faktorszámú (SPF) készítménytől lehet elvárni. A fényvédőknek mind az UV A (öregítő, genetikai kárt okozó sugarak), mind az UV B (gyulladáskeltő, rákkeltő) sugarakkal szemben védenie kell a bőrt, s ezt a készítményeken fel is kell tüntetni. A javaslat szerint az UV- A védelemi faktor aránya az UV-B faktorszámok 1/3-a kell, hogy legyen. (Egy termék összetevőit aszerint állítják össze, hogy milyen erősségű védelmet akarnak elérni.) A javaslat szerint pl. 6 SPF terméknek 2 faktoros UV-A védelmet kell biztosítani. Magasabb faktorú fényvédőnek magasabb UV-A védelmet kell adnia. Azonban azt is tudni kell, hogy minél magasabb faktorú egy kémiai szűrőket tartalmazó fényvédő, annál több veszélyes anyagot tartalmaz, ezért meggondolandó feleslegesen magas faktorú termékeket használni. A natúr fényvédők hatása fizikai, fényvisszaverődésen alapul, ezek viszont maximum 30 faktoros védelemre képesek.

Alacsony védelem: 6-14,9 faktorig (6, 10)

Közepes védelem: 15-29,9 faktorig (15, 20, 25)

Erős védelem: 30-59,9 faktorig (30, 50) Rendkívül erős védelem: 60 faktor (A javaslat szerint a napvédő faktort jelző számokat csökkenteni kell, mert egyik számtól a következőig elenyésző a védelem növekedésének mértéke, ezért a zárójelben lévő faktorszámokat kellene csak megtartani, a többit viszont (8, 12…) nem.

A faktorszám kiválasztásához figyelembe kell venni: a bőr természetes színét, a bőr edzettségét, a használat helyét (megszokott hely, mediterrán ország, trópusok, hegytető), az évszakot, a napszakot, a széljárást, azt, hogy van e felszíni tükröződés, visszaverődés (víz-, hó közelsége).

Közepesen kreol, a tavaszi kerti munka jóvoltából előnapozott a bőrhöz, mediterrán országban, víz mellett minimum a közepes erősségű (15, 20, 25) fényvédőkből választanék.

Ha zsíros lenne a bőröm, akkor gélt, ha inkább száraz, akkor tejet, az arcomra pedig fényvédő krémet (ez jobban ápolja a bőrömet és magasabb zsírtartalmánál fogva nem engedi, hogy kiszáradjon a bőröm).

Ha 15-ös faktorú fényvédő lenne nálam, akkor biztos, hogy nem feküdnék ki hosszabb időre a napra, s a déli órákat is árnyékban tölteném. A 30 faktoros fényvédővel már szabadabban mozognék a vitorlázástól sem félnék.

Ha érezném, hogy elég a napfényből, ruhával, kalappal is védekeznék. Órákra azonban még így sem feküdnék ki a tengerpartra. Napblokkoló stiftet (minimum 30 faktorosat) is vinnék magammal, hogy az ajkak érzékeny bőrét is védeni tudjam. Ez szél esetén igencsak tanácsos.

Számomra eleve szimpatikus, ha az összetevőket nem csak INCI szerint közlik, vagyis, ha a növényi anyagokat magyarul is el tudom olvasni.

Az alábbiakban 2 termék összetételét olvashatják, de nem nevezem meg őket, mert nem kívánok reklámozni. Ez inkább példa, és oreientáció arra, hogy amikor fényvédőszert vásárolunk és elolvassuk az összetevők listáját, mire érdemes odafigyelnünk. Vastag betűkkel a kritikus anyagokat emeltem ki.Mint látható, a második termék összetevői között nincs kiemelés – én ezt választanám.

1. termék összetevői: Tocopheryl Acetate, (E- vitamin) Magnesium Sulphate, 4-methlybenzylidene Camphor (4-MBC)– kémiai fényvédő, kutatók szerint negatív anyag, Dimethicone- szilikon, Titanium Dioxide, Beeswax (méhviasz), Glycerine , PEG-1 Glyceryl Oleostearate, Paraffin Wax – ásványolaj, Caprylic / Capric Triglyceride, Mineral Oil – ásványolaj, Water (víz), Methylparaben, – kémiai konzerválószer, a 20 leggyakrabban allergiát kiváltó szer közé tartozik, Parfum – szintetikus illatanyag

2. termék összetevői: víz, csipkebogyó kivonat, titán-dioxid, avokádóolaj, napraforgóolaj, glicerin-zsírsavészter, birsmag- és jeges kristályvirág kivonat, szezámolaj, alkohol, olívaolaj, alumínium-hidroxid – nem veszélyes anyag, zsírvegyület répaolajból és kínafa olajból, vörösfenyő kivonat, tápióka keményítő, csipkebogyómag olaj, ferulasav-észter, kovasav, éterikus olajok, aesculin (gesztenyekéregből), sztearinsav, hektorit, xantán, cukor-zsírsavészter, lecitin, propolisz

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s