Érzékeny bőr – mitévők legyünk?

Az utóbbi időben egyre több emberre jellemző, hogy bőre a fényre érzékenyen reagál, sőt a tapasztalatok szerint más bőrirritációkra is fogékonyabb. Nem véletlen, hogy a világos bőrű, kék szemű emberek panaszkodnak a leggyakrabban.

Az örökletes hajlam mellett minden bőrtípusnál a megváltozott környezeti és munkaviszonyok, pszichoszomatikus hatások, alváshiány, egyoldalú diéták, s persze a hibás bőrápolás is érzékenységet válthat ki. Az egészséges, normális bőrt is irritálhatja a gyakori kemény víz és a szappan csakúgy, mint az intenzív és gyakori peeling vagy bizonyos anyagok tartósabb használata (A-vitamin-sav, benzolperoxid, gyümölcssavak). A túlzásba vitt tisztálkodással, napozással ugyanis fontos zsírokat és folyadékot veszít a bőr.

Fiatal korban normális esetben szerencsére viszonylag gyorsan pótlódnak a védőanyagok, a változás korában lévő nőknél ehhez már lényegesen hosszabb időre, sőt általában segítségre is szükség van. A forró fürdők, a hosszas zuhanyozások és a zsírtalanító tisztítókészítmények tartósan károsítják a bőr védőrétegét, folyadékmegtartó képességét, s ezzel ellenálló képességét is.

Az érzékeny bőr nagyon gyorsan – piros, viszkető foltokkal, pörsenésekkel – reagál a külső hatásokra: hidegre, melegre, stresszre, szépségápoló szerekre. Az érintettek gyakran panaszkodnak égő, feszülő arcbőrre.

Mit tegyünk érzékeny bőrünk ápolásáért?

* Céltudatos, következetes és kíméletes ápolásra van szükség. A fő cél a nyugtatás és a védőtakaró újraépítése.
* Az érzékeny bőrűek jobban teszik, ha bevizsgált biokozmetikumok közül választanak.
* Kerülni kell az izgató és irritáló anyagokat tartalmazó kozmetikumokat (retinoidok, gyümölcssavak, szalicilsav, propilénglikol); a bőr hidrolipid védőrétegét károsító nagy habzású tisztálkodószereket (tenzideket – Na-laurylszulfát)), az illatokat és bizonyos konzerválószereket (parabenek), az allergizáló növényeket.


Milyen kozmetikumokat használjanak az érzékeny bőrű emberek?

* A bőr tisztításához csak arctejek, hidrofilolajok, alkoholmentes arcvizek, aromavizek alkalmasak.
* A bőr védőrétege további károsodásának elkerülésére olyan készítményeket kell választani, amelyekben nincsenek vagy csak nagyon alacsony koncentrációban fordulnak elő zsírtalanító anyagok. A tenzidek ugyanis nem tesznek különbséget “védőzsír” és szennyeződés között.
* Az ápoláshoz olyan krémeket kell használni, amelyek nyugtató anyagokat tartalmaznak (aloe vera, bisabolol, körömvirág), puhítanak, pótolják a hiányzó zsírt (ceramid, jojobaolaj, makadámiaolaj, mandulaolaj, ligetszépeolaj), gátolják a gyulladást és megkötik a folyadékot (nátriumlaktát, aminosavak, polipeptidek).
* A bőr állapotán lágy, nyugtató, hűsítő pakolásokkal lehet látványosan javítani. Irritált bőr esetén az intenzív vérkeringést előidéző anyagokat (rozmaring, alga), a gumiszerű és megszilárduló pakolásokat jobb kerülni.

Továbbá…

Még egy fontos tanács: az érzékeny bőrűek olvassák el a kozmetikumok csomagolásán található összetétel-felsorolást, s lehetőleg PEG emulgeálószereket és illatmentes készítményeket vásároljanak.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s