El a kezekkel az interneten árult kozmetikumoktól!

Kétszer is gondolja meg, aki kozmetikumot készül vásárolni az interneten: sok termék minősége kérdéses vagy akár veszélyes is lehet – erre figyelmeztetett nemrég egy, a német vegyi és állategészségügyi ellenőrző központ által készített tanulmány.

Írtam már róla, hogy szívügyem a fogyasztóvédelem, és ezért évek óta rendszeresen publikálok e témában a Tudatos Vásárlók Egyesületének online és nyomtatott kiadványaiban. Igyekszem folyamatosan figyelemmel kísérni a kozmetikai és tágabb értelemben a szépségipar eseményeit, híreit, és felhívni a figyelmet, ha azt tapasztalom, hogy valamely cég megpróbálja az orránál fogva vezetni vásárlóit. Abból indulok ki, hogy a profithajsza a kozmetikai és élelmiszeriparban különösen közveszélyes, és a fogyasztókat nagyon könnyű megvezetni.

Szóval szokásos hírvadászatom közben bukkantam az említett tanulmányról beszámoló írásra, amely arra hívta fel a figyelmet a karlsruhei intézet tanulmánya alapján, hogy az interneten forgalmazott élelmiszerek és kozmetikai termékek többsége nincs ellátva a megfelelő fogyasztó-tájékoztató információval vagy egyenesen veszélyezteti az egészséget.

A hivatal mindezt egy egész Németországra kiterjedő egyedi vizsgálat eredményeiből szűrte le, melynek során a gyógyszerekkel, élelmiszerkiegészítőkkel és kozmetikai termékekkel folytatott internetes kereskedelem gyakorlatát vette górcső alá.

A vizsgálat eredményeit összegző tanulmányban azt írják: feltehető, hogy a kutatások során csupán a jéghegy csúcsát láthatták, és ezért új stratégiákra van szükség ahhoz, hogy a törvénysértő internetes kereskedelemnek határt lehessen szabni.

Döbbenetes, hogy a vizsgálat során kiderült: a górcső alá vett kozmetikai termékeknek csak egy harmada felelt meg úgy-ahogy a hagyományos bolti kereskedelemben elfogadott követelményeknek, vagyis bizonyult minden gyanú fölött álló minőségűnek vagy csak forgalmazhatónak. A másik kétharmaddal szemben súlyos kifogásokat találtak az ellenőrök.

Csaknem általánosnak találták a vizsgálatot végző szakemberek, hogy a forgalmazók félrevezetik a fogyasztókat: hamis ígéretekkel késztetik vásárlásra őket. A kozmetikumok esetében például a küllemre való kedvező hatás mellett az emberi szervezet számára is pozitív tulajdonságokat hangoztatnak.

A vizsgálat készítői különösen problematikusnak tartják a gyógyszerekhez közelálló termékek internetes forgalmazását, mert esetükben – a német élelmiszerbiztonsági törvény előírásait rendre megszegve – nem engedélyezett anyagokat is felhasználnak, anélkül, hogy felhívnák a fogyasztók figyelmét a kockázatokra és mellékhatásokra.

A hivatal adatai szerint a megvizsgált internetes kereskedők harmada németországi, egy további harmad más EU-országokból, végül ugyanilyen arányban EU-n kívüli országokból pl. az USA-ból, Kanadából, Thaiföldről, Oroszországból vagy éppen Mauritiusról forgalmazza kétes értékű termékeit. A külföldi kereskedők közül sokan pontosan tudják, hogy olyan árút értékesítenek Németországban, amelynek forgalmazása ott nincs engedélyezve.

Gyakran előfordul, hogy az online üzlet tulajdonosa figyelmezteti a németországi vásárlót: járjon utána, hogy a kívánt termék a szabad forgalomban beszerezhető-e – ezzel a trükkel gyakorlatilag a vevőre hárítanak minden felelősséget az esetleges következményekért, amelyek, mondani sem kell, fatálisak is lehetnek.

Nem hiszem, hogy különösebb kommentárt igényelnének a fentiek, egy kérdés azonban kikívánkozik belőlem: ha a fejlett Németországban ilyen pocsék a helyzet, mi lehet nálunk, elvégre, bár sokkal szerényebb mértékben, de már mi, magyar internetezők is javában adunk-veszünk a neten…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s