Kritikus kozmetikai összetevők – segítek eligazodni

Ha tudni szeretnéd, hogy az általad használt kozmetikumokban előfordulnak-e kritikus – a bőrödre, és közvetve persze az egész szervezetedre – nézve káros, kockázatos anyagok, juttasd el hozzám – emailen, vagy előzetes időpontegyeztetés után személyesen – a termék csomagolásán található összetevő-listát, és az eredményt, bőröd állapotának felmérésével együtt nálam megkaphatod. Elérhetőségeim itt és a bejegyzés alján.

A szépségápolószerekhez nagyon sok anyag felhasználható. Sajnos közöttük olyanok is találhatóak, amelyek mellé kérdőjel kívánkozik.

A kozmetikumoknak megfelelő alkalmazás esetén nem szabadna károsítaniuk a bőrt. Mégis, miközben a reklámok egyre újabb és hatásosabb készítményekről szólnak, folyamatosan nő a bőrük állapotára panaszkodó, elégedetlen vásárlók száma.

A kozmetikumokkal szembeni érzékenység a mai kor bőrbetegsége, minden negyedik állampolgár találkozott már vele. A bőrgyógyászok szerint az allergiás bőrtünetek egyebek mellett azzal is magyarázhatóak, hogy az emberek egyre többféle olyan készítményt használnak, amelyekben érzékenyítő anyagok is találhatóak. Gondolni kell arra is, hogy a különféle kozmetikumokban található problémás anyagok terhelése össze is adódhat. A gyártók szerint a kritikus összetevők csak a megengedett mértékben fordulnak elő az egyes termékekben, a tégelyek, flakonok címkéin azonban gyakran homályban marad ezen anyagok felhasználásának mértéke. A tisztánlátást nehezíti, hogy a kozmetikumok összetételét a hatóságok ritkán ellenőrzik – legtöbbször csak akkor, amikor már baj van.

A kritizált anyagokra nem egyformán reagálnak az emberek. A vékony és világosabb bőrűek hajlamosabbak az érzékenységre. Ugyancsak gyakrabban fordul elő irritáció az agyonmosott, száraz bőrűek esetében. Van úgy, hogy valaki évekig használ panaszmentesen egy bizonyos kozmetikumot, aztán váratlanul érzékennyé válik rá a bőre.

A kozmetikumoknál az illatanyagokon kívül elsősorban a konzerválószerek, emulgálószerek és a festékek között fordulnak elő érzékenyítő anyagok, persze a gyártás során a készítményekbe kerülő szennyező anyagok (pl. króm, nikkel) is veszélyt jelenthetnek a bőr számára.

Az allergiára hajlamos egyéneknek, az érzékeny bőrűeknek, valamint a gyermekeknek különösen fontos, hogy kerüljék az egészségkárosító anyagokat tartalmazó kozmetikumokat.

Ezt persze könnyebb kimondani, mint betartani, mert hát honnan is tudná a laikus, hogy milyen anyagok vannak egy-egy vonzó tégelyben, és közülük melyek azok, amelyek kockázatosak?

A kozmetikumokban felhasznált anyagok listáján több ezer tétel szerepel, és az úgynevezett kritikus – vagyis esetleg bőrproblémát okozó – összetevők száma is százas nagyságrendű. Az elnevezések ráadásul szinte kivétel nélkül idegen vegyészeti szakkifejezések, amelyekkel legfeljebb a gimnáziumban találkozhattunk.

Léteznek, külföldi adatbázisok, amelyek segítségével a legtöbb kozmetikai termékről gyorsan megállapítható, vannak-e bennük kritikus anyagok, s ha igen, melyek azok. Az ilyen adatbázisok használatáért fizetni kell, de én úgy vagyok vele, hogy nem engedhetem meg magamnak a tájékozatlanság luxusát – azzal ugyanis vendégeim egészségét és a saját reputációmat  is veszélyeztetném.

Ha tudni szeretnéd, hogy az általad használt kozmetikumokban előfordulnak-e kritikus – a bőrödre, és közvetve persze az egész szervezetedre – nézve káros, kockázatok anyagok, juttasd el hozzám – emailen, vagy előzetes időpontegyeztetés után személyesen – a termék csomagolásán található összetevő-listát, és az eredményt, bőröd állapotának felmérésével együtt nálam megkaphatod.

Ha úgy gondolod, próbára tennéd a tudásomat, Egészségszigetörömmel látlak a Belvárosban, az Egészségsziget Alapítvány szolgáltatóközpontjában, a Dohány utca 16-18. szám alatt, a félemeleten. De, ugye megérted, hogy csak előzetes bejelentkezés után.

Reklámok

2 thoughts on “Kritikus kozmetikai összetevők – segítek eligazodni

    1. A kozmetikai anyagokat megítélő kiadványokban ajánlott, jó anyagként szerepel. Növényi anyag, zsírosító tulajdonságú.
      Üdv
      MV

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s