Mérgező ajakrúzsok – vigyázat!

ajakruzs

Kritikus összetevő anyagokat találtak német terméktesztelők különböző ajakrúzsokban, s ami a legijesztőbb a dologban: egy rákkeltő hírében álló anyag is volt közöttük.

Óriási választékkal kerülnek szembe azok a hölgyek, akik ajakrúzst használnak – nem könnyű a választás, s mint egy friss, a német Öko-Test magazin megbízásából készített vizsgálat kimutatta, meglehetősen nagy az esélye, hogy valaki rosszul választ: a 306 megvizsgált termék közül 121, vagyis több, mint egy harmad csak “közepes” , 44 pedig “elégséges” osztályzatot kapott.

A tesztmagazin szerkesztősége egy laboratóriummal vizsgáltatta be a kereskedelmi forgalomban kapható krémes ajakrúzsok összetevőit. Összesen 21 márkát vettek górcső alá, s valamennyi esetében szinte minden színárnyalatot teszteltek a színezékek eltérő összetétele miatt.

Az “elégtelen” minősítést kapott rúzsok között drága francia márkák is megtalálhatók. Ezért is írta a vizsgálat eredményeit összefoglaló cikkében Jürgen Stellpflug főszerkesztő, hogy a drága kozmetikum gyakran nem éri meg az árát. Az Öko-Test által bevizsgáltatott ajakrúzsok között volt olyan, amely 2,49 euróba kerül, mégis sokkal jobb minőségű, mint egy másik, amely csaknem 30 eurót kóstál.

Tartrazin, anilin és paraffinok

Egy sor bevizsgált sminkszer tele volt mindenféle káros anyaggal. Egyes rúzsok például a tartrazin nevű sárga festékanyagot tartalmazzák, amely viszketést és kiütéseket okozhat. A laboránsok emellett egyes esetekben rákkeltőnek mondott mérgező anilint találtak az Öko-Test szerint. Néhány rúzsban paraffint, kőolajszármazékokat vagy szintetikus anyagokat, pl. szilikonokat találtak. Az ilyen anyagok, mint ismert, egészségtelenek, a paraffinok pl. felhalmozódhatnak a nyirokcsomókban.

A német fogyasztóvédő magazin kiemeli, hogy a rendelkezések szerint a kozmetikai cégek kötelesek a termékeikben felhasznált színező pigmentekről tájékoztatást adni, a Chanel, a Dior és a Procter & Gamble azonban a lap szerint megtagadták az adatszolgáltatást az Öko-Test számára.

Dr. Hauschka, Lavera, Logona – nyugodtan kenheted!

Nem lepett meg, amikor azt olvastam a beszámolóban, hogy három márkát találtak – a Dr. Hauschka-t, a Lavera-t és a Logona-t -, amelyek valamennyi tesztelt ajakrúzsai nyugodt szívvel ajánlhatók, s a hagyományos márkák közül csak egy, a Schlecker (b) basic rúzsa kapott “Nagyon jó” minősítést: a vizsgálatban mind a húsz színárnyalatú készítménye rendben volt.

A gyenge vagy nem kielégítő kategóriába kerültek viszont az Artdeco Perfect Color Lipstick, az Astor Soft Sensation Vitamin & Collagen, a La Roche-Posay Novalip Rouge Satin, a Lancôme L’Absolu Rouge Creme-stift, a Maybelline Jade Moisture Extreme és a Rimmel Moisture Renew Lipstick termékek.


Veszélyes pigmentek

Egy szokásos ajakrúzsban akár 10 százalékot is elérhet a pigmentek aránya. Különösen kritikusnak tekintik a szakemberek a CI 17200 festéket, amely rákkeltőnek mondott anilint tartalmaz. A labor a Nivea Beauté Color Pasion nevű termék nyolc színárnyalatú változatában talált ilyen színező pigmentet továbbá a Chanel és a Dior luxusrúzsaiban is.

A legtöbb gyártó halogénorganikus színező pigmenteket használ, amelyeket a CI 45410, a CI 45380, a CI 12085 vagy a CI 73360 számokkal lehet beazonosítani.

Az ajakrúzsokban – a tapadás érdekében – viaszt vagy zsírokat is felhasználnak, gyakran pl. ricinusolajat és kandelillaviaszt. Sok recept tartalmaz azonban paraffinokat, kőolajszármazékokat vagy szintetikus anyagokat, mint például szilikonokat. Mivel az ember a nyelvével apránként lekoptatja ajkáról a rúzst, a kritikus anyagok a szervezetbe kerülnek, s ott egyik-másik felhalmozódhat. A paraffinok például a májban vagy a nyirokcsomókban halmozódhatnak fel. A bio-termékekben az ilyen összetevők használata, mint közismert, tabu, de a teszt során a Börlind és a Schlecker rúzsaiban sem találtak ilyeneket.

Drága, mégsem biztonságos

A fényvédő filteranyagok, amelyek állatkísérletek során hormonszerűen viselkednek, pl. az ethilhexil-methoxicinnamát és a benzophenone-3, az Astor, az Artdeco, a Lancôme, a Maybelline Jade és a Rimmel rúzsaiban volt kimutatható a teszt során. Az allergizáló hidroxicannamal és/vagy a cinnamylalkohol illatanyagokat a teszt készítői a Lancôme, az Astor és a Rimmel, valamint a L’Oréal Color Riche-rúzsaiban és a Dm P2-es ajakrúzsaiban kritizálják.

Az Öko-Test szerkesztői megírják, hogy a Chanel és a Dior illetékesei megtagadták a részletes adatszolgáltatást a kereskedelmi forgalomban kapható ajakrúzsaik összetevőiről, annak ellenére, hogy a kozmetikai termékekre vonatkozó rendeletek erre kötelezik őket. Ettől függetlenül a bennük kimutatott anilin valamint paraffin/olajszámazék/ szilikon-tartalom miatt a Chanel Rouge Allure Lip Colour, a 09 Lover valamint a Rouge Dior Lipcolor, 999 Celebrity Red elégtelen osztályzatot kapott. A Max Factor Colour Collections ajakrúzsokat gyártó Procter & Gamble sem óhajtotta elárulni az Öko-Test laboránsai számára, hogy a Farbnuance 120, Icy Rose milyen összetevőkből áll, ezért – és egyéb hiányosságai miatt – ez a termék is elbukott a német fogyasztóvédő magazin vizsgáján.

A teszthez egyébként a hagyományos kereskedelmi láncokban beszerezhető, típustermékeket választották ki, összesen 21 márkát, s mindegyikből csaknem a teljes színskálát. Az egyes szériákban az alapreceptúra megegyezik, de a különböző színárnyalatok eléréséhez más és más színezőket használnak. Az összetevők listáján valamennyi anyagot feltüntetik, a színeket illetően a “tartalmazhat”, illetve a +/- megjelölést alkalmazva, ezért azt, hogy az egyes színárnyalatokhoz pontosan mely anyagokat használták az adott termékben csak úgy tudja meg a vásárló, ha rákérdez a gyártónál. Az Ökö-Test tesztelői ezt tették. A már említett esetekben nem kaptak választ.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s