A narancsbőr – a nők réme

Tapasztalatok szerint a drasztikus fogyókúrák, amelyeket a hölgyek nagy része időnként folytat, egyáltalán nem segítik a narancsbőr elleni harcot. A hirtelen testsúlyvesztés ugyanis még inkább fellazítja a bőr alatti szöveteket.

A cellulit nem csak a túlsúlyosak problémája. A sportolók többségének azért nincs cellulitise, mert náluk az edzett izmok védik a kötőszövetet. Kezdeti stádiumban a cellulit csupán akkor észlelhető, ha az említett testtájakon a bőrt ujjainkkal összecsípjük. Ilyenkor még viszonylag kis energiával, rendszeresen végzett, jól megválasztott tornagyakorlatokkal, masszázzsal, megfelelő táplálkozással egyszerűen és eredményesen kezelhető. Súlyosabb formában már betegségnek számít, mert vérkeringési zavarokhoz is vezethet.

celluliteA narancsbőr kialakulásához az alapot mindenképpen a gének és a hormonok adják. A nők feladata a gyermekek kihordása, s a serdülőkor után a csípő, a has s a combok tájékán lerakódó párnácskák tulajdonképpen a magzat védelmére hivatottak. A mozgáshiány, az ülő életmód, a szervezet számára terhet jelentő ételek fogyasztása, a súlytöbblet csak rátesznek erre a genetikailag meglévő hormonális alapzatra.

A laza kötőszövettel, rossz vérkeringéssel rendelkezőknek a kocsonyás, zsíros lerakódásokat nagyon nehéz kivédeni. A férfiak kötőszövetének rácsos rostszerkezete jobban megakadályozza a kitüremkedéseket, őket ez a – tulajdonképpen csak önbizalmat romboló – esztétikai probléma kevésbé fenyegeti. Hormonok hatására azonban náluk is kialakulhatnak ilyen lerakódások.

Mivel a narancsbőr kialakulásában többféle tényező játszik szerepet, kezelésénél is csak a többoldalú támadás vezethet eredményre. A sikerért bizony folyamatosan és elszántan meg kell dolgozni. Az eredmény fenntartásához pedig biztosítani kell a vér- és nyirokkeringés ideális működését, mert csak megfelelő anyagcsere képes megakadályozni a folyadék és a méreganyagok felgyülemlését a kötőszövetben.

A többfrontos támadás legfontosabb területe a táplálkozás. A friss zöldségek és gyümölcsök, az enzimekben, káliumban, rostokban, ballasztanyagokban gazdag ételek megfelelő adagban nyugodtan nevezhetőek cellulitellenesnek. A nassolás, a szinte csak kalóriát adó manipulált élelmiszerek, a sok hús, a zsíros és a sós ételek, a fehér lisztből készült tészták, pékáruk, az édesipari termékek, az alkohol viszont kimondottan segítik a párnácskák növekedését. A cellulit megszüntetéséhez elengedhetetlen ideális testsúlyt csak fokozatosan, az étkezési szokások megváltoztatásával lehet elérni.

Anticellulite-szer reklámja - Flickr, CC, by hazeloinwhite
Anticellulite-szer reklámja - Flickr, CC, by hazeloinwhite
A rendszeres mozgást, azaz az érintett testrészek intenzív megdolgoztatását nem lehet kikerülni. A kocogás, a túrázás, az úszás, a vízi torna különösen ajánlott mozgásformák. Az ülő foglalkozást végzőknek a comb és a fenék izmaira ható, naponta legalább 15–20 percnyi, speciális tornagyakorlatokat kellene végezni.

A szépségápoló szalonok izomtornáztató, mélymelegítő gépei és a zsírégető kezelések segítségével helyileg, például a comb, a csípő, a has térfogatából le lehet faragni pár centimétert. Az elektrogimnasztika ugyan nem jár súlycsökkenéssel, mégis feszessé, rugalmassá teszi az izmokat. Ezek a kúraszerűen végzendő kezelések azonban önmagukban semmiképpen sem vezetnek tartós eredményhez és a későbbiekben is mindig emlékeztető kezelésekre van szükség.

A kötőszöveti regeneráló pakolások (a zsurló, a borostyánolaj), az aromaolajos, valamint a vérpezsdítő masszázs elsősorban azoknál jár érzékelhető eredménnyel, akiknek nincs szükségük súlykorrekcióra. A vérbőséget fokozó algás, csalános, paprikás pakolásokat bárki otthon is alkalmazhatja. Hatásukat folpack borítással fokozni lehet.

A testtájak dörzskesztyűs átmasszírozása, a szaunázás, a hideg-meleg váltott fürdő szintén a bőr struktúráját javító házi kezelések közé tartozhatnak.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s