Hadjárat a ráncok ellen

Sok nő retteg a ráncoktól, s a fiatalosabb bőr reményében a kockázatos kezelésektől sem riad vissza. Pedig az egyre szaporodó “ránctalanító” eljárások helyett arra is gondolni kellene, hogy a bőr idő előtti elfáradása megelőzhető. Aki kevesebbet napozik, rendszeresen kialussza magát, nem dohányzik, testileg-lelkileg jó közérzetre törekszik, különleges kezelések nélkül is éveket nyerhet. Egy bölcs mondás szerint “húszéves korunkig olyan az arcunk amilyen, felnőtt korra olyanná válik, amilyenné mi tesszük magunkat”.

rancA ráncokat a modern kezelési módok valamelyest szelídíthetik, de a szervezet elfáradásának megakadályozására ezek sem képesek. Érdemes alaposan informálódni, mielőtt valaki vásárra viszi a bőrét. Egy biztos: a csekély, nem egyszer kockázattal is járó eredményhez drága kezeléseken, temérdek készítmény megvásárlásán keresztül vezet az út. A hiszékenyek ugyanakkor akár a kísérleti nyúl szerepét is betölthetik. A kozmetikusoknak ma nagyon is észnél kell lenniük, nem mindegy, milyen kezelésekre hívják fel a vendégek figyelmét. Az évek múlásától rettegő nők egyre nagyobb számban érdeklődnek a ráncfeltöltések iránt. A szivacsos agyvelőbetegség megjelenése óta az állati kollagén helyett inkább folyékony szilikont és hyaluronsav-készítményeket fecskendeznek a bőr alá. A varázslat azonban nem tart sokáig (max. 1 év), és a költséges kezelés eredménye sem mindig kielégítő. A ráncok feltöltése nem azonos a bőr regenerálódásával. A töltőanyag eltűnésével az illúziónak is vége.

Egyre többet hallani a botulinus toxinról, amelyet a rossz szokások (például hunyorgás) következtében az arc felső harmadán kialakult ráncok megszüntetésére ajánlanak. A szer hatása 4-6 hónapra szól. Az orvosok közül nem mindenki van elragadtatva ettől a módszertől. Dr. Eőry Ajándok orvos-természetgyógyász felelőtlenségnek tartja az erős idegméreg kozmetikai felhasználását, még akkor is, ha csak kis mennyiségben kerül a szervezetbe. Úgy véli, hogy aki ránctalanításra kitalálta, nem törődött azzal, hogy a méreg miként ürül ki a szervezetből.

A dermabráziót, a bőr felső rétegeinek lecsiszolását is alkalmazzák a ráncok halványítására. Ez az eljárás sem teljesen veszélytelen. A kezelt területeken sebek keletkezhetnek, elfertőződhetnek, begyulladhatnak. Az újabban reklámozott mikrodermabrázió Dr. Varjú Gábor bőrgyógyász-kozmetológus szerint csökkenti a ráncok mélységét, és pörkösödést is ritkábban okoz.

A lézeres bőrmegújító módszerek sem teljesen barátságosak, ráadásul elég drágák. Az erősebb hatású szén-dioxid-lézereknél több hónapos gyógyulási idővel kell számolni, és mellékhatás is előfordulhat. Az erbium-Yag lézereknél gyorsabb a gyógyulás és ritkábbak a szövődmények. Az új, pulzáló festéklézer a kötőszövet kollagénjeibe lehel életet. A kezeléseket kúraszerűen kell végezni. A beavatkozás után csak enyhe duzzanatra, vörösödésre lehet számítani. Az eredmény néhány hónap után válik láthatóvá. Az említett drasztikus eljárásokról azt is tudni kell, hogy a megnyúlt, lógó bőr feszesítésére egyik kezelés sem képes, azokat az esztétikai sebészek végzik.

Az alfahidroxisavak (AHA-k) alkalmasak a bőr megújítására. A magas koncentrációjú szerekkel azonban szintén vigyázni kell, mert ki is marhatják a bőrt. A kozmetikusok szaklapjában, a Beauty Fórumban arról is beszámolnak, hogy nagy dózisokban alkalmazott liposzóma-készítményekkel három hét alatt mellékhatások veszélye nélkül az AHA-khoz hasonló bőrmegújítást produkálnak.

A bőr rétegeit csökkentő kezelések után szigorú fényvédelemre van szükség.

A kozmetikában az utóbbi időben nagy hangsúlyt fektetnek a stressz oldására. A nyugtatómasszázsok hozzásegítik a vendéget a teljes ellazuláshoz, az arcizmok feszültségének oldásához, és ezáltal az arcvonások is derűsebbé, fiatalosabbá válnak. Érdemes a feszültségoldó technikákat elsajátítani (jóga, meditáció, autogén tréning) és gyakorolni.

Idő előtti ráncok rossz szokástól és hibás bőrápolástól is kialakulhatnak. A száraz, vízhiányos bőr gyorsabban ráncosodik. A drasztikusan fogyókúrázók bőre sem vészeli át a jelentősebb súlyváltozásokat.

Az antiageing termékek között ma divatosak a lifting, azaz bőrfeszesítő krémek. Ezekben olyan anyagok vannak, amelyek stimulálják a kollagénképződést (pl. búzaprotein, peptidkeverékek), optimális szinten tartják a bőr vízháztartását, védik a bőrt a kiszáradástól. A bőr regenerálásában a C-vitaminnak fontos szerepet tulajdonítanak, mert segíti a bőr saját kollagénszintézisét. Viszonylag kis koncentrációban liposzómák segítségével a legjobb a bőrbe juttatni a vitamint. A retinoidok, például a béta-karotin, az A-vitamin is segítik a bőr regenerálódását.

Rendszeres használatra olyan krémeket vásároljunk, amelyekben a bőrlégzést gátló vazelin, paraffin mennyisége kevesebb, mint 10 százalék. Még jobb lenne, ha a zsírt növényi viaszok, olajok biztosítanák. Az összetételből a paraffin mennyiségére csak következtetni lehet. Ha a felsorolásban közel a vízhez (aqua) található, akkor jobb, ha a polcon hagyjuk a krémet, mert nagyobb mennyiségben csökkenti a bőr regenerálóképességét.
(A Népszabadságban megjelent írásom átdolgozott változata)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s