Őszi bőrápolási tennivalók – óvatosan az AHA-val!

A november ideális időszak egy-egy alaposabb arckezelésre. A nyári naptól megviselt arcbőrt ilyenkor lehet a legbiztonságosabban helyreállítani. A napsugarak hatására megvastagodott, elhalt szaruréteg nem engedi, hogy a krémek optimálisan szívódhassanak fel.

oesz
A kozmetikai szalonokban a megvastagodott szaruréteget legeredményesebben a 10-30 százalékos AHA-gyümölcssavas biológiai hámlasztó peelinggel oldják le, amelyet azonban csak szakember felügyelete mellett és csak kúraszerűen szabad alkalmazni, és a kezelés utáni hónapban feltétlenül megfelelő fényvédőszert kell használni.

A kozmetikusok a napos hónapokban csak bizonyos bőrproblémák esetében dolgoznak az AHA-val. A fényvédelem betartását érdemes komolyan venni, hogy a csúnya festékfoltok megjelenését elkerülhessük. A nemzetközi kozmetikai szakrendezvényeken gyakran ijesztő képeket láttam az AHA-val való visszaélés következményeiről, de praxisomban is találkoztam nem egy olyan esettel, amikor AHA-s kezelés nyomán kialakult súlyos bőrproblémákat kellett helyrehoznom. Ezért senkinek nem javaslom, hogy az intenzívebb (nagyobb koncentrációjú) gyümölcssavakkal otthon kísérletezzen. Amennyit ezzel megtakaríthat valaki, annak sokszorosát költheti majd el, ha “leégeti” arcbőrét.

Az üzletekben kapható AHA-s készítmények rendszeres használatáról is lebeszél mindenkit a szakirodalom, az utóbbi évek tapasztalatai ugyanis egyértelműen azt bizonyítják, hogy a fénysugarak és a kórokozók elleni védelem szerepét is betöltő normális vastagságú szarurétegre szükség van.

Szerencsére van élet – és bársonyos bőr – AHA nélkül is: különféle, kevésbé veszélyes módjai is vannak az érdes tapintású, száraz érzetű bőr otthoni felfrissítésének, például a bőrradírok.

Ha magunk szeretnénk elvégezni az “őszi nagytakarítást” arcunkon, akkor a legegyszerűbb, ha egy meleg vizes, szappanos mosdást és egy durva frottír törülközővel való törlést követően a jól bevált joghurtpakolást (joghurt, élesztő, őrölt zabpehely) kenünk fel az arcunkra, majd a száradás után óvatosan, nem nyújtva a bőrt, langyos vízzel lemossuk, és úgy visszük fel a megfelelő krémünket.

A nyáron használt arckrémek már nem elégítik ki a bőr szükségletét. Nemcsak azért mert kevesebbet verejtékezünk, mint a nyári hónapokban és ezért bizonyos fontos anyagokból kevesebbet kap a bőrünk. A szelesebb, hidegebb napok is megnövelik a bőr zsírszükségletét (kivételt jelentenek a zsíros bőrűek), és ilyenkor helyesen tesszük, ha szükség szerint pár csepp finom olajjal (az avokádó különösen ideális, mert kevésbé avasodik, de kiváló a cicka- és a karotinolaj is) feldúsítjuk krémeinket, már azokat, amelyiket lehet, vagy új, táplálóbb arckrémre térünk át.

A fűtéstől csökken a bőr víztartalma, ezért olyan krémeket vásároljunk, amelyekben vízmegkötő anyagok is vannak. (Szorbittartalmuk miatt nagyon jók a gyümölcskrémek, a hyaluronsav, az aloe vera, a lecitin anyagok is kiváló hidratáló tulajdonságúak.)

A fűtési szezon beindulásával feltétlenül gondoskodjunk – növényekkel, párásító berendezésekkel – a levegő megfelelő páratartalmáról is. Ne feledjük: szervezetünknek naponta legalább 1,5-2 liternyi folyadékra van szüksége.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s