Smink – gyorstalpaló kezdőknek

Amikor egy nő szemceruzát, rúzst vagy púderpamacsot a kezébe vesz, nyilvánvalóan az a gondolat vezérli, hogy szebb legyen, hogy az esetleges szépséghibáit – keskeny száj, kicsi szemek, széles arccsont… – palástolja, illetve korrigálja, hangsúlyozza. Az eredmény érdekében gondosan válogassuk össze sminkszereinket.

sminkVásárláskor ügyeljünk a minőségre, mert nem mindegy, hogy a szemhéjceruza mennyire kenődik, hogy a rúzs állja-e az időt, vagy hogy a krémpúder bársonyos simaságot produkál-e, nem pedig foltos, pörsenéses bőrt.

A szempillaspirállal szebb hatást érhetünk el, ha a festék nem ragad csomókban a szempillákra. A középáras, már bizonyított márkák között keresgéljünk. Mivel a festékek esetében gyakori az egyéni érzékenység, nem árt, ha vásárlás előtt kipróbáljuk a terméket. Erre a nagyobb drogériákban lehetőségünk van.

A filléres vásári termékekkel jobb, ha vigyázunk, használatuk nagyobb kockázattal s egyben csalódással jár (allergia, tartósság, bőrkárosodás).

A kendőzőszerek kiválasztásánál a bőrünk, szemünk, hajunk színének, karakterünknek leginkább megfelelő színárnyalatokat keressük. Ebben segítségünkre lehet a tükör, egy jó barátnő és a kozmetikus is. A sminktanácsadó – ez külföldön manapság külön szakma – a négy évszak színeinek megfelelően analizálja az egyént és tesz a meleg vagy a hideg színtónusok használatára javaslatot, valamint egyedi szépséghibák eltüntetésében is segíthet. A teljesen tanácstalanok számára hasznos iránytű lehet egy ilyen találkozás.

Ahhoz, hogy a smink ne legyen túlságosan mesterkélt, az egyéniséghez kell igazodnia. A kozmetikai ipar szezonális újdonságait szemléljük önkritikusan, és válasszuk a különféle irányzatok közül azt, ami a személyiségünknek, valamint az alkalomnak leginkább megfelel.

Évek óta divat a természetesség. A meghökkenteni akarók extrém hóbortjait leszámítva ez azt jelenti, hogy a nappali kikészítés akkor a legtökéletesebb, ha a szemlélőben nem maga a smink kelti fel a figyelmet, hanem a viselője. Különösen negyvenen felül bánjunk csínján a fedőszerekkel, könnyen megülnek a ráncocskákban, kihangsúlyozva azokat.

Ilyenkor ősszel az aranyos, meleg színek, a fás, fűszeres illatok passzolnak a legjobban.
Sokunknak kedves az őszi természet. A növények aranyos, meleg színei most visszaköszönnek az arcfestékek széles színskálájában is. Aki divatosan akarja festeni magát, figyelje a fák, bokrok leveleit, idézze fel: a lángoló szőlőleveleket, ragyogó magvakat, a diót, mogyorót, vagy akár egy pohár burgundi vörös bor is segíthet. A szemet és a szájat kihangsúlyozó, fénnyel átitatott életteli barna, a terrakotta, de különösen a mély bordó-vörös árnyalatok érzéki karaktert kölcsönöznek az arcnak, és harmonikusan illeszkednek a lágy világos-bézs színű, vagy az őszibarack ihlette archoz. A szemek és a száj erősen kihangsúlyozott. Akinek vöröses árnyalatú a haja, a szemöldökét is hasonló árnyalatra színezheti, az erős feketét azonban most jobb, ha elfelejti. A völgy hajnali ködös zöldesszürkéje, vagy az ásványi ércek fémes színei felkerülnek a szemhéjakra, megfelelően passzolnak majd így az őszi divat szürkés és bronzos árnyalatú öltözékeihez.

Végül néhány tipp, amolyan gyorstalpaló sminktanból, főleg kezdőknek és gyorsan felejetőknek:

– Sminkelés előtt tisztítsuk le az arcot, a nyakat, és nappali hidratálóval ecsetekkrémezzük be. A szájra egy leheletnyi krémet vagy kozmetikai olajat tegyünk.
– A krémpúder a bőr színének megfelelő legyen, enyhén nedves szivacs segítségével
könnyebben szétteríthetjük az arcon és a nyakon.
– Halványabb korrektorral, satírozva csökkentjük a szem alatti karikákat, illetve a szájzug két oldalán lévő barázdákat.
– Krémszínű vagy elefántcsontfehér szemhéjpúderrel érdekes fényhatást érhetünk el, ha apró foltokat satírozunk a belső szemzugba, a szemhéj legdomborúbb részére és a szemöldök íve alá.
– Sötétebb barnás, szürkés árnyalattal satírozhatjuk a szemív külső részét, ha ki akarjuk
hangsúlyozni.
– Hegyes szemöldökceruzával megrajzolva szinte pótolhatjuk a hiányzó szemöldököt.
– Az arc bőrével harmonizáló sötétebb arcpúdert nagy ecset segítségével vigyük fel a
járomcsontra, a halánték tájára. Az arc szélesebb részeit ezzel korrigálhatjuk.
– Szempillaspirállal mindig keféljük át a szempillákat.
– A rúzsnál kicsit sötétebb kontúrceruzával rajzoljuk meg a száj kívánt vonalát, s ecset
segítségével, rúzzsal töltsük ki.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s