Gyermekeink bőrápolása – nem bedőlni a reklámnak!

A kis gyerekek szívesen játszanak papást-mamást, szeretik utánozni a felnőtteket. A lányok imádják, ha belebújhatnak a mama ruhájába, magassarkú cipőjébe, és még jobban, ha kipróbálhatják a krémeit, rúzsait, festékeit. Mamája válogatja, de van, amelyik még örül is ennek, mondván, nem baj, ha kicsit bolondozik a gyerek, idővel azonban igényes, magára adó, ápolt felnőtt válik belőle. Lehet, hogy így van, de azért nem árt az óvatosság: a kozmetikumokat gyártók gyakran visszaélnek a gyerekek játékszenvedélyével és a szülő hiszékenységével.

majmotagyerekbol
Ne csinálj majmot a gyerekből
Egy gyerek bőre körülbelül 12 éves korára “érik be”, vagyis addigra válik képessé, hogy megfeleljen a bőrtől elvárt valamennyi funkciónak. A csecsemő bőre ötször vékonyabb, mint a felnőtté, kevesebb sejtsorból áll, a hámréteg például mindössze pár soros. Mivel a faggyú- és verejtékmirigyek még takaréklángon dolgoznak, a lanugószálak (szőr) is csak alakulófélben vannak, a bőr a testhőmérsékletet sem képes igazán szabályozni. A kicsinyek bőre, mivel alig rendelkezik védőmechanizmussal, a külső, káros behatásokra érzékenyen reagál, ezért abszurd, hogy a kozmetikai cégeknél célcsoportként szerepelnek.

A mamákat a reklámok kétségkívül befolyásolják. Valószínűleg úgy gondolják, hogy a gyermekbőrápoló szerek azért kaphatók, mert a kicsinyeknek szükségük van rájuk, s csak keveseknek jut eszébe, hogy a vékony, kialakulatlan gyermekbőrnek árthat, ha naponta illatos, habos vízben fürdetik, ha különféle vegyi anyagokat tartalmazó kozmetikumokkal terhelik. A mamáknak a kislányok sminkes játéka is inkább kedvesnek tűnik, mint károsnak: “jobb, ha megszokja a gyerek, hogy szépíti magát, mert így valószínűleg magára adó, ápolt felnőtt lesz belőle”.

Bőrápolásra szükségük van a gyerekeknek is. Kíméletesen meg kell tisztítani a bőrt a rárakódó szennyeződésektől, és olykor védeni is kell. Felelőtlen a szülő, ha hagyja a kicsit a napon játszani, vagy hideg, szeles időben nem keni be az arcát zsírosabb krémmel.

A szakemberek közül néhányan a megelőzésre helyezik a hangsúlyt, mondván, a gyerekbőr szárazabb, mint a felnőtté, ezért szükséges a rendszeres krémezés. Az orvosok szerint a gyerekbőr úgy szép, ahogy van, nem szabad habfürdőkkel kiszárítani, és kozmetikumokkal megzavarni a működését. A felesleges krémezéssel a gyerekbőr leszokik arról, hogy maga termelje meg a működéséhez szükséges anyagokat. Egyes játékgyártók, kihasználva a gyermekre jellemző utánzási kedvet, kölyökkozmetikumokat, játék sminkkészleteket is kínálnak. Van már Barbie-szépségszett, amit bőröndöcskében árusítanak, gyárt gyereksminkszereket a Mattel, s jó piaci eredményeket mondhat magáénak a holland Oilily Furore gyermekdivatcikk-készítő, amely speciális ápolószereket kínál a 11 éveseknek, és amelyekre egy csinos kis füzetecskében hívja fel a figyelmet. Bulgari ötlete is remek vevőcsalogató: a gyereknek ugyanolyan kamillatea-illatú kozmetikai termékcsaládot készített, mint a mamának. A csomagolás és a flakonok olyanok, amelyek mellett nem lehet elmenni.

Ha már a gyártók nem éreznek felelősséget a gyermekek iránt, a szülők józan eszére van bízva, hogy ellenállnak-e a cégek tolakodásának – és a gyerekek várható követeléseinek –, s csak a valóban szükséges termékeket vásárolják meg: babaszappant, csecsemőknek popsikrémet, zsíros babakrémet, fényvédőszert, babaolajat.

A kamaszkorral már kialakulnak a sajátos bőrtípusok. A hormonális hatásra felfokozott verejték- és faggyúmirigy-tevékenység miatt különösen a homlok-orr-áll vonalában mitesszerek és pattanások keletkezhetnek még az egyébként normális bőrűeknél is. A kamaszok, főleg a lányok, már szeretik maguk vásárolni a kozmetikumokat, azt veszik, amit a tévében vagy a magazinokban láttak, vagy olyat, amilyenre a barátnő esküszik. A tinédzserek bőrápolását a két véglet jellemzi: túlápolás vagy ápolatlanság. A túlkezelt bőr érzékenyebbé, problémásabbá válik, a piszkos, elhanyagolt bőrön viszont fokozódik a pattanások kialakulásának esélye. A pattanásokat, mitesszereket nem szabad erélyesen szárítani vagy szoláriummal bombázni, és korrektorral egész napra elfedni sem célravezető. A kamaszok arcbőrüket minden este szarut puhító szappannal (fekete szappan, mosószappan) mossák meg, amikor és ahol szükséges (hetente-kéthetente), radírozzák le, nyugtatózselével vagy arcvízzel szelídítsék meg a gyulladásokat, az eltömődött pórusokat pedig tisztíttassák ki. A fiataloknak azzal is tisztában kell lenniük, hogy 12–18 éves kor között az életmód és a táplálkozás befolyásolja a bőr állapotát.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s