Praktikus óvintézkedések a sertés- (új) influenza ellen

Ritkán fordul elő, hogy egy tanácsadói blogban valaki arról ír, amiről most én: a tanácstalanság és a méreg indított arra, hogy megírjam ezt a blogbejegyzést. De hát a tények kemény dolgok. Zavar, ahogy az úgynevezett új vagy sertésinfluenzával kapcsolatos tájékoztatás zajlik. Hónapok óta folyik a hangulat-, vagy, ha kicsit durvább akarok lenni, a pánikkeltés, és egyre kevesebbet tudunk arról, hogy valójában mi is fenyeget bennünket. Közben nyakunkon a védőoltás, amivel kapcsolatban, közismert, legalább annyira megosztott a társadalom, mint abban, hogy melyik pártot kellene választani, ha most vasárnap lennének a választások.

Több orvosismerősöm lényegében nemmel válaszolt, s csak kevesen döntöttek az oltás mellett. Ha visszakérdeztem, hogy miért nem, egyetlen észérvet sem hallottam; mindenki csak azt ismételgette, hogy “influenza eddig is volt; én eddig sem oltattam be magam, és mégis itt vagyok…”

A magam részéről nagyon fontosnak tartom azokat az elővigyázatossági tanácsokat, amelyeket az ÁNTSZ honlapján bárki elolvashat, és nem is értem, miért nem ezzel kezdik manapság a rádiók, televíziók a H1N1-től szóló tudósításaikat, illetve, hogy a lapokban miért nem ismétlik ezt unos-untalan. A vírusok itt vannak,most már rajtunk is múlik, hogy hogy milyen lesz a járvány.

o Köhögéskor, vagy tüsszentéskor tartson zsebkendőt a szája és az orra elé (ha épp nincs kéznél, akkor is inkább a könyökhajlatába, és ne a tenyerébe köhögjön/tüsszentsen). Ezzel megelőzhető, hogy mások elkapják a fertőzést.
Javasolt az eldobható papír zsebkendő használata.
o Használat után a zsebkendőt dobja a szemétgyűjtőbe, vagy ha ez nem elérhető, akkor az eldobásig lehetőség szerint tartsa egy zárható tasakban.
o Gyakran mosson kezet meleg vízzel és szappannal, különösen köhögés, tüsszentés, orrfújás és a zsebkendő kidobása után. Ezzel megakadályozhatja, hogy a kezéről a szabad szemmel nem látható kórokozók tárgyakra,
felületekre, onnan mások kezére, nyálkahártyájára kerüljenek. Az alkohol-bázisú kézfertőtlenítők is hatékonyak. (A kézmosás után tanácsos a krémet használni, hogy a gyakori mosakodástól, nehogy ekcémássá váljon a bőr. Megjegyzés M.V.)
Ne érintse a szemét, orrát vagy száját a piszkos kezével.
o Influenzajárvány idején kerülje az egyébként szokásos üdvözlési formákat (kézfogás, puszi), amelyek szintén növelik a megfertőződés kockázatát.
o Lehetőség szerint kerülje a betegekkel való kontaktust.
o Rendszeresen tisztítsa meg a gyakran használt tárgyakat, a sok ember által megérintett felületeket (pl. asztal, számítógép billentyűzete stb.).
o Zárt terekben gondoskodjon a gyakori alapos szellőztetésről.
o Amennyiben az influenza tüneteit észleli magán, maradjon otthon és tartson távolságot másoktól, ezzel is védve őket a megfertőződéstől.
o Amennyiben influenzaszerű tünetei vannak, használjon eldobható szájmaszkot olyankor, amikor feltétlenül szükséges a lakását elhagynia, vagy másokkal közeli kontaktusba kerül, esetleg betegvizsgálatra várakozik. Ezzel
megelőzheti mások megfertőzését.
o Járvány esetén lehetőség szerint kerülje a zsúfolt helyeket, különösen a zsúfolt zárt helyiségeket, a liftek használatát. Ha módja van rá, tartson nagyobb – minimum 1 méter – távolságot más személyektől.

Azt már nem az ÁNTSZ honlapjáról veszem, hanem saját tapasztalataim alapján mondom: nagyon fontos, hogy szervezetünk immunrendszere a lehető legjobb állapotban legyen. Ehhez sok mozgásra, vitamindús étrendre van szükség.

Végül: ha csodákra nem is, a fertőzésveszély mérséklésére kiválóak a különböző illóolajok. Ezekről egy következő blogbejegyzésben fogok írni hamarosan.


2 gondolat “Praktikus óvintézkedések a sertés- (új) influenza ellen” bejegyzéshez

  1. Kedves Vera,
    ezek az óvintézkedések kvázi mindenféle cseppfertőzés ellen javallhatók. De a kérdés az, hogy vajon mit tudunk mi a minket fenyegető – miről is? H1N1-ről? Az meg mi is? Sertésinfluenza? Madárinfluenza? Új influenza? Régi? Azt tudjuk, hogy az ellenzék nem oltatja be magát, mert nem hisz “ezeknek”, azt is, hogy nagy biznisz ez a gyógyszergyártóknak. Mást nem tudunk.

    Az orvosok jó része is tanácstalan egyelőre.

    Jöjjenek hát most az illó olajok!!!
    :)))

    1. Kedves gerlo!
      Igaza van, az ÁNTSZ által ajánlott óvintézkedések mindenféle cseppfertőzés ellen javallhatók, de szerintem nem beszélünk róla eleget.

      A H1N1-ről azt tudjuk, hogy az influenzavírus egy olyan, új vagy újszerű fajtája, amely eddig emberben nem fordult elő, következésképpen nincs vagy gyenge vele szemben a szervezetünk természetes védekezőképessége. Tudjuk még azt is, hogy az Egészségügyi Világszervezet világméretű járványfigyelmeztetést adott ki. Azt írják, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a leginkább veszélyeztetettek az állapotos nők, a 0-5 év közötti gyerekek, a krónikus betegségben – asztma, cisztás fibrózis, COPD – szenvedők, valamint azok, akiknek amúgy is legyengült az immunrendszere, törékeny egészségi állapotban vannak.

      És tényleg jövök az olajokkal. 🙂

Hozzászólás

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .