Illóolajokkal a téli nyavaják ellen!

A cseppfertőzéssel terjedő betegségek megelőzésére, valamint a betegség lefolyásának enyhítésére, a gyógyszerek, védőoltások mellett illóolajokat is be lehet vetni. Az emberek évezredeken keresztül – a gyógyszeripar kialakulásáig – természetes módon, növényi kivonatokkal védekeztek a különféle betegségek ellen. Franciaországban és Angliában nagy hagyománya van az illóolajok gyógyító célú használatának, azaz az aromaterápiának. Ezekben az országokban az orvosok is gyógyítanak illóolajokkal.

A tudományos aromaterápia jeles szakértői szerint alapvetően fontos, hogy 100% tiszta és természetes – lehetőleg organikus termesztésből való növényekből készült, ún. “bio” –, de legalább gyógyszertári minőségű illóolajokat használjunk a betegség megelőzésére, illetve a tünetek enyhítésére. Ezért mindenképpen figyelmesen el kell olvasni a termékek csomagolásán vagy az illóolajokhoz mellékelt cédulákon lévő információkat. Sajnos az a tapasztalatom, hogy egyre többen szimatolnak üzletet az illóolajok gyártásában és forgalmazásában, és egyre több a hamis vagy rossz termék. Mindenkit lebeszélek arról, hogy bármilyen betegség megelőzésére vagy a tünetek enyhítésére szintetikus anyagokból készített, többnyire olcsó utánzatokat használjon; ezekkel az általában csak illatosításra készített olajokkal tilos kísérletezni: az egészség a tét.

A baktériumok és a vírusok terjedésének megakadályozására figyelmükbe ajánlom a teafa, a niauli, az eukaliptusz radiata, a ravintsara aromatica, a rózsafa, a levendula illóolajakat, illetve a velük készült keverékeket, amelyeknél, ha betartjuk az ajánlott mennyiséget, kontraindikációtól sem kell tartani.

Az eukaliptusz olajtól kitisztulnak a felső légúti melléküregek és könnyebbé válik a légzés. A niauli illóolaj fertőtlenít és ami nagyon lényeges, hogy az immunrendszerre is pozitívan hat.

Hogyan használhatjuk?

Az illóolajok árthatnak, ezért belsőleg csak orvosi, illetve fitoterápiás szakember tanácsára és felügyelete mellett szabad használni azokat, de töményen külsőleg, tehát a bőrre kenve sem alkalmazhatók. Az illóolajok hatással vannak az idegrendszerre is, ezért állapotos nőknek az első három hónapban, amíg a magzat idegrendszere ki nem alakul, kerülni kell az illóolajok használatát. Kisgyerekek számára a rózsafa, a levendula (l. angusztifolia), az eukaliptusz radiata illóolajokat javasolják az aromaterápiában. Nekik kifejezetten árthat a borsmenta és az eukaliptusz globulus illóolajaknak közvetlen belélegzése, de a 6. életévük után már szabad és hatásos is a használatuk.

Görcsös köhögés esetén a niauli és az eukaliptusz radiata illóolajok helyett a citromos eukaliptusz és a teafa illóolajakat tanácsos alkalmazni.

Az illóolajokat többféleképpen hasznosíthatjuk. A szobák levegőjének fertőtlenítésre készíthetünk illatpermetet, vagy a helység méretétől függően 3-6 cseppet csepegtethetünk a párologtatók, illatmécsesek vizébe. Az illatmécseseknél vigyázni kell arra, hogy amíg a láng ég, legyen víz a tartályban.

Fertőtlenítésre a citrom és a fenyő illóolajok is hatásosak.

Tömegben, pl. zsúfolt járműveken, rendelőkben úgy is lehet védekezni a fertőződés ellen, hogy egy papírzsebkendőre teszünk 1-2 cseppet a fent említett illóolajok valamelyikéből, s belélegezzük az illatot.

Az első tünetek észlelésekor sokat segíthet az illóolajokkal történő inhalálás, amikor is forrásban levő vízbe teszünk 1-3 cseppet a felsorolt illóolajokból. Közvetlenül lefekvés előtt nagyon hatásos lehet egy 10-15 perces illóolajos fürdő, főleg akkor, ha közben mézes bodza- és hársfateát is fogyasztunk. A kád jó meleg, de nem forró vízébe öntsünk legalább 10-15 csepp, mézben, vagy tejszínben feloldott illóolajat, illetve illóolaj keveréket. Gyerekek és idősek számára ennek a mennyiségnek csak a felét használjuk.

A megfázásos tüneteket úgyis enyhíthetjük, ha a keverékből pár cseppet zsírba, vagy mandulaolajba cseppentünk s a hát bőrébe dörzsöljük.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s