Allergiás bőrbajok

Az utóbbi években, bőrgyógyászok és gyakorló kozmetikusok egybehangzó véleménye szerint megnőtt azoknak az allergiás bőrpanaszoknak a száma, amelyek kozmetikumokkal hozhatók összefüggésbe. Hogyan védekezhetünk?

Szakértők szerint az egyik ok az, hogy egyesekben súlyos túlérzékenységi reakciót Creative Commonsválthat ki sok divatos kozmetikum, amely úgymond a természet gyümölcseit is tartalmazza. Sokakat meglephet, de tény, hogy ezek közé tartoznak a méztartalmú készítmények, például a propolisz, de jó néhány növényi kivonat is gyulladásos reakciót válthat ki, például – az egyébként kifejezetten gyulladáscsökkentésre javallott – körömvirág.

Fontos tudni emellett, hogy bizonyos természetes anyagok az allergiára hajlamosak emberekben nemcsak bőrpanaszokat okozhatnak, hanem egyéb téren is kiválthatják az érzékenységet. Alapvető tehát, hogy tudatosítsuk magukban: a köztudatban a természetes készítményeket veszélytelennek könyvelik el, ám ez téves felfogás, mert a natúrkozmetikai termékek használatának is vannak kockázatai, azokat is óvatosan, körültekintéssel szabad használni.

Gyakran hibát követnek el azok, akik egy-egy divathullámra felülve gondolkodás nélkül megválnak jól bevált bőrápoló szereiktől, hogy aztán nagyot csalódjanak.
Minél több új anyaggal kerül kapcsolatba a szervezet, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy találkozik eggyel, amelyre érzékeny lesz. Éppen ezért kísérletezési kedvünket ne a bőrünkön éljük ki.

A bőr sav- és zsírköpenye fontos védekező rendszert alkot, amely hasznos baktériumflórával rendelkezik. Amikor ezt a réteget eltüntetem a bőrről, mondjuk a divatos fertőtlenítő szappanokkal, habfürdőkkel, akkor a bőr védtelenné válik, és bármilyen kórokozó megtelepedhet rajta. A bőrt tehát úgy kell ápolni, hogy a kellemetlen szennyeződéseket, verejtéket el kell távolítani, de a saját sav- és zsírköpenyét, baktériumflóráját meg kell őrizni. Túlápolással, túlzott kozmetikával az egyébként egészséges bőr is megbetegíthető.

A kereskedelemben kapható kozmetikai készítmények többségében tartósító szerek és illatanyagok is vannak, amelyek irritálhatják a bőrt, akár gyulladást is okozva. Súlyosabb reakció esetén mindenképpen bőrgyógyászhoz, esetleg allergológushoz kell fordulni, hogy a kármentésen túl az allergiát kiváltó okokat – az anyagok körét – is pontosan meghatározzák.

Ha valaki csak egy-egy anyagra érzékeny és figyel rá, hogy azzal ne kerüljön érintkezésbe, és nem is újulnak ki a panaszai, akkor előfordulhat, hogy érzékenysége idővel kialszik. Ha viszont a bőr visszatérően izgató anyagok hatásainak van kitéve, akkor keresztreakció alakulhat ki, és egyre több anyagra, készítményre lesz érzékeny.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s