Illóolajkészítés vadon termő gyógynövényekből Krétán

Egy nagyon érdekes angol nyelvű görög honlapra és a hozzá tartozó blogra bukkantunk a minap, miközben az aromavizekkel kapcsolatos ismereteimet igyekeztem elmélyíteni: Kréta vadon termő gyógynövényei a honlap és a blog címe, Babis Psaroudakis és Janina Sorensen jegyzi, akik 1994 óta gyűjtenek és desztillálnak a görögországi Kréta szigetén vadon termő gyógynövényeket.

Mint emlékeztetnek, a sziget már az ókorban is híres volt illatos és gyógynövényeinek minőségéről és változatosságáról. Janina és Babis, ha nem is ókori, de hagyományos eszközöket használnak az illóolajok és aromavizek készítéséhez, és, mint írják, a legnagyobb körültekintéssel gyűjtik be – legtöbbször barátaikkal, kalákában – a vadon termő növényeket.

Az oldalon részben nagyszerű fotókkal illusztrálva a látogató betekintést nyer a vadon termő krétai gyógynövények világába, megismerkedhet a begyűjtés és a lepárlás fortélyaival, és persze a virtuális kirándulás végén egy webshopban be is vásárolhat a rokonszenves pár által készített termékekből.

Babis, aki tőzsgyökeres krétai, és Janina, aki viszont azelőtt Berlinben és Koppenhágában élt, nagyon szigorú elveket követnek:

– csakis vadon termő növényeket használnak,
– kézzel szüretelnek, nem vásárolnak másoktól nyersanyagot, nem alkalmaznak bérmunkásokat, annál inkább támaszkodnak barátaik segítségére; úgy vélik, a napszámosokat alighanem hidegen hagyja a növények lelke vagy a begyűjtés etikája.
– mindig csak annyi növényt és csak olyan részeket gyűjtenek be, amit és amennyit “a természet adni tud”, ügyelve a populációk túlélésére és növekedésére. Nem ölnek meg egyetlen növényt sem azért, hogy hozzájussanak az olajához;
– rozsdamentes acélból készült berendezéssel nyerik az aromavizet és az illóolajat, a lepárlást 96-98 Celsius fokon végzik a lehető leggyengédebb módon.
– minden növényt a neki megfelelő speciális eljárással desztillálnak és mindaddig folytatják a lepárlást, amíg a növény ki nem adta magából az összes olajat. Mint írják, ez eltér a nagyban termelő ipari lepárlók módszerétől, amelyet a lehető legrövidebb lepárlási idő jellemez.
– a lepárlás után hagyják, hogy az olaj leülepedjen, azt követően szűrik, palackozzák és címkézik.
A honlapon és a blogban található bejegyzésekből kitűnik, hogy Babis és Janina, néhány téli hónapot leszámítva egész évben a szigetet járják és szüretelnek, majd, nem ritkán az éjszakákat is átdolgozva készítik különleges illóolajaikat.

Angolul nem tudóknak is érdemes ellátogatni az oldalukra, ha kíváncsiak a hagyományos illóolajkészítés módszereire és e két természetbarát kistermelőre.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s