Ekcéma: népbetegség – óvatosan a mobilkészülékekkel

Napokig vagy akár hetekig is eltarthat, mire jelentkezik, és olyan, mintha a semmiből tűnne elő. Az ekcémáról – kontakt dermatitisz – van szó, amely nyavalya nagyon sok ember életét keseríti meg, és sok mindennapi tárgytól kialakulhat.

Az amerikai dermatológiai akadémia (AAD) több, mint 3000 allergén anyagot tart számon, amelyek közül számos okozhat ekcémát. Magyarországon a kontakt dermatitisz a leggyakoribb foglalkozási bőrbetegség, a regisztrált foglalkozási bőrbetegségek mintegy 80-90%-a. Szerencsére a bőrgyógyászok és a tapasztaltabb kozmetikusok ma már tudják, hogyan kell kifogni rajta.

Az irritáló kellékek

Mi is valójában a kontakt dermatitisz?

Van úgy, hogy az ekcéma hetekkel vagy akár hónapokkal, évekkel azután jelentkezik, hogy együtt éltünk egy tárggyal, amely kiváltotta, anélkül, hogy bármilyen panaszunk lett volna.

<a href="//creativecommons.org/licenses/by/2.0/">CC BY 2.0</a></div>"><img src="https://kencefice.files.wordpress.com/2010/05/ekcema.jpg" alt="" title="ekcema" width="410" height="262" class="alignleft size-full wp-image-638" /></a>
A képen: A kezek, a karok és a csuklók a leggyakoribb helyei a munkahelyi kontakt dermatitisz által megtámadott bőrfelületeknek. A képen látható munkás krónikus dermatitisze kerozintól származik. Creative Commons lic.,


Viszkető vagy hólyagos pörsenésként jelentkezhet, amely rétegessé vagy, súlyosabb esetben pikkelyessé válhat. Ha nem foglalkoznak vele, megkeményedhet és maradandó elszíneződött sebbé alakulhat. Ha a kezeket vagy a lábakat támadja meg, olyan súlyos panaszokat okozhat, hogy a beteg munkaképtelenné válik.

Ha valakinek a bőre ekcémás lesz, először is a forrást, a kiváltó okot kell felkutatni.

* Az irritáló ekcéma égő vagy szúró érzést keltő pörsenésként jelentkezik, ha a bőr valamilyen ismert bőrkárosító irritáló anyaggal, például valamilyen mosószerrel, festékkel vagy tisztításra használt permettel érintkezik.
* Az allergiás ekcéma duzzadt, száraz vagy göcsörtös vörös bőrelváltozás, és olyan tárggyal való érintkezés válthatja ki, amelyet a legtöbb ember ártalmatlannak tekint, vagy, amely azelőtt semmilyen panaszt nem okozott.

* Fényallergia: duzzadt vagy vörös pörsenés formájában jelentkezik, de csak UV-sugárzás hatására, különösen olyan esetben, ha a bőr valamilyen szerrel, pl. napozó krémmel vagy parfümmel érintkezett az UV-sugárzást megelőzően. Gyógyszer is kiválthatja, ezért egyes gyógyszerek tájékoztatójában fel is hívják a figyelmet, hogy kerülni kell használatuk idején a napfényt.

Nikkel a csattokban vagy más tárgyakban

Előfordul, hogy valaki évekig visel egy nyakláncot, és aztán egy napon arra lesz figyelmes, hogy nyakát rózsaszínű foltok lepik el. Ha valamely ékszer pörsenést okoz, általában nikkelre kell gyanakodni. Ez a fém “nyerte el” mellesleg 2008-ban az Amerikai Kontakt Dermatitisz Társaság által alapított “Az év allergénje” címet.

Szaklapok beszámoltak róla, hogy amióta a piercingek divatba jöttek, a nikkel-allergiás esetek száma is drámai módon megemelkedett. És a nikkelt nehéz elkerülni, mivel más fémekkel ötvözve is használják a legkülönbözőbb tárgyakban, a papírokat összefogó kapcsoktól a fiók-fogantyúkig. Ugyancsak gyakran tartalmaznak nikkelt a ruházaton található fémkellékek, például a csatok, gombok, de megtalálhatók olyan dolgokban is, amelyekről nem is hinnénk: paradicsomban, csokoládéban, konzervekben, mogyikban és szójakészítményekben.

A mobil és az ekcéma

Újabban a szinten mindenki által használt mobiltelefonok kerültek a középpontba. A brit bőrgyógyászok szövetségének egy tanulmánya a fül és ajakekcémák növekvő számú esetei mögött a mobiltelefonok elterjedését vélte felfedezni, és az USA-ban ki is mutatták, hogy nagyjából minden második ott értékesített mobiltelefonban találtak nikkelt. Ráadásul a nők körében magasabb a kockázata annak, hogy a mobiltelefontól nikkelallergiát szereznek, mégpedig azért, mert gyakrabban hordanak ékszereket, mint a férfiak, ezért szervezetük eleve érzékenyebben reagál a nikkelre, vagy már ki is alakult náluk az allergia.

Nem ad teljes biztonságot az sem, ha valaki elsősorban SMS-ek küldésére használja a mobilját, mert, egy brit bőrgyógyász szerint a sokat SMS-ezők a nikkel-tartalmú készülékektől az ujjbegyeiken szerezhetnek ekcémát.

Egyéb lehetséges ellenségek

A nem fémből készült tárgyaink között is egyre több okozhat bőrallergiát és válthat ki ekcémát. Ilyenek pl. a műanyag papucsok és a műanyag kesztyűk – legalább is ezt tapasztalják az ilyeneket tartósan viselő, például az élelmiszeriparban, a takarítóvállalatoknál és az egészségügyben dolgozó ekcémás betegek esetében.

Az ekcémáért felelős allergének között említi a szakirodalom az aranyat, egyes antibiotikumokat, a formaldehidet, valamint háztartási vegyszerekben használt bizonyos illatanyagokat.

Védekezés

A legkomolyabb hiba, amit egy ekcémás beteg tehet, az az, ha saját magát diagnosztizálja. Nem jó viccelni ezzel a betegséggel: ha gyanús pörsenéseket észlelünk a bőrünkön, forduljunk kozmetikusunkhoz vagy bőrgyógyászhoz, akik, a konkrét típus függvényében receptre vagy recept nélkül is kapható készítményt javasolnak majd.

Az egyik legbiztosabb védekezés, ha kerüljük a nikkelt tartalmazó dolgokkal való érintkezést; kevesebb ékszert hordunk, és akkor is valódit.

(Folytatása következik)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s