Allergia – okozhatják-e természetes kozmetikumok?

Gyakran kérdezik tőlem: okozhatnak-e allergiát a természetes (natúr- és bio-) kozmetikumok. Sajnos el kell keserítenem a kérdezőket: igen. De persze gyorsan hozzá is teszem, sokkal ritkábban, mint a vegyi úton előállított termékek. Nem árt a kulisszák mögé nézni.

A kozmetikumokban lévő összetevők közül a leggyakrabban az illatanyagok, hajszínezők és a konzerválószerek válthatnak ki allergiás reakciókat. A hagyományos – vegyi úton előállított – kozmetikumok sokszor okoznak bőrirritációt és allergiás reakciókat, ám leginkább akkor hallunk a témáról, ha egy-egy természetes kozmetikum esetében tapasztaltak valamilyen nemkívánatos mellékhatásról. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, a nagy kozmetikai gyártócégek kisded játéka áll a háttérben.

Tény azonban, hogy nem egy természetes anyag, például a lanolin, a propolisz, a kamilla, a cickafark, az árnika, a kámfor vagy az eukaliptusz is az allergének listáján szerepel. A tölgyfazuzmó (Evernia prunastri) pedig példának okáért olyannyira gyakori allergizáló, hogy ettől az évtől a belőle nyert illatanyagot de facto be is tiltják: az International Fragrance Association, az illatanyagokat előállítók nemzetközi szövetsége olyan alacsonyra szállította le a megengedett határértéket, hogy gyakorlatilag nem is lehet majd felhasználni.

Természetes illatanyagok és illóolajok: fontos a dózis

A természetes kozmetikumokban kizárólag természetes anyagok és úgynevezett másodlagos növényi összetevők vannak: illatanyagok és illóolajok. Ezeket a növények kis mennyiségben állítják elő és számukra létfontosságú funkciókat látnak el, például magukhoz vonzzák a rovarokat a beporzáshoz, vagy távol tartják az ellenségeket, például baktériumokat, gombákat vagy állatokat.

Közismert, hogy az eukaliptusz-fa azért termeli olaját, hogy senki se fogyaszthassa leveleit, , mégis a koala-medvének mondhatni sikerült túljárnia a növény eszén: az idők során átállította emésztőrendszerét, úgyhogy gond nélkül falatozhat belőle. Hasonlóképpen az ember is hasznosíthatóvá tudott tenni számos másodlagos növényi anyagot, amelyeket a népi gyógyászatban gyógyszerként, a szépségápolásban kozmetikumok természetes összetevőjeként vagy a táplálkozásban ízesítőkként vet be.

A természetes illatanyagokat évezredek óta használjuk, tisztálkodáskor és hangulatjavításra. Agyunkban a szaglóközpont közvetlenül az érzelmi központtal áll összeköttetésben, ezért van az, hogy a szagok minden másnál közvetlenebbül és erőteljesebben képesek befolyásolni érzelmeinket.

Az illóolajok a bőrápoló krémekben pont úgy, mint a természetben képesek a baktériumok és a gombák távoltartására. Ezért vetik be őket természetes tartósítószerekként.

Tény, hogy ezek az anyagok nemkívánatos mellékhatásokat is kiválthatnak. Minden a mennyiségen – és persze az egyéni érzékenységen múlik. Az érzékeny bőrűekben allergiás reakciókat válthatnak ki, például pirosodást, kiütést, viszketegséget, de akár ekcémát is.

Tölgyfazuzmó - CC-licenc

Mivel minden esetben kontakt allergiáról van szó, amely gyakran csak 2-3 nap után jelentkezik, nem könnyű beazonosítani a kiváltó okot. Jó hír viszont, hogy ha már ismerjük a baj okozóját, a legtöbb esetben elegendő elkerülni az allergiát kiváltó anyag használatát, s a bőrirritáció megszűnik. A szakemberek szerint a természetes kozmetikumok valamennyi összetevője lebomlik és nem dúsul fel az emberi szervezetben. Testünk képes boldogulni velük.

Nem lehet azonban eléggé hangsúlyozni, hogy mindez valóban csak a natúrkozmetikumokra vonatkozik, és az ő használatuk során is nagy körültekintéssel kell eljárni. Nem véletlen, hogy az illóolajok és a gyógynövények készítésének és felhasználásának tudományát nem lehet gyorstalpaló tanfolyamokon elsajátítani, és bár az alapokat ilyen kurzusokon is meg lehet ismerni, a folyamatos tanulás, ismeretszerzés elengedhetetlen a gyakorló aroma- és fitokozmetikus számára. Szerintem nagyszerű dolog lenne, ha a gyógynövényekkel való foglalkozást az iskolai biológiaoktatás részévé tennék.

A vegyi anyagok csapdája

Más a helyzet a vegyészeti eljárással készülő kozmetikumokkal, amelyek összetevői a természetes anyagokra hasonlító szintetikus szubsztanciák. Ezekről sokáig azt hitték, hogy tökéletes utánzatai a természetes anyagoknak, de jobbak azoknál, mert nincsenek mellékhatásaik. Csakhogy kiderült, egyszerűen arról volt szó, hogy az emberi szervezet csak hosszabb idő alatt képes kifejleszteni az új, szintetikus anyagokkal szembeni védekező stratégiáját.

Jelenleg mintegy 6000 különféle szubsztancia és mintegy 2500 mesterséges illatanyag készül a kozmetikai vegyiparban; 95 százalékuk kőolaj alapú, és állatkísérletek során tesztelik. Ez alighanem elgondolkoztató.

Fahéj - CC-licenc

A mesterséges kozmetikai összetevőkkel az a legnagyobb baj, hogy áthatolnak a bőr védőrétegén és képesek lerakódni a szövetekben. Alig bomlanak le az emberi szervezetben vagy a természeti környezetben. Előfordult már, hogy szoptató anyák tejében mutattak ki mesterséges illatanyagokat, aminek a veszélyességét nem kell magyarázni, s az is közismert, nem egy, sajnos ma is használt szintetikus kozmetikai összetevő rákkeltő hatású lehet. Ez nem könnyíti meg a választást a fogyasztó számára, ezért is fontos, hogy a illatszerboltokban, drogériákban vásárolt kozmetikumokhoz mellékelt tájékoztatók áttanulmányozása, a kritikus összetevők kiszűrése.

Találkozhatunk olyan kutatási eredményekkel, amelyek az illóolajok allergiakeltő hatását bizonygatják, ám, ha pontosan szemügyre vesszük ezeket, kiderül, hogy a vizsgálatokban az anyagokat legtöbbször vegyi úton izolált formában és nagy koncentrációban veszik górcső alá. A természetes kozmetikumokban viszont ezeket természetes összetételükben és más anyagokkal együtt használják fel, s ezek együtt adják a termék illatát.

Emellett egészen más a hatásuk az emberre, mint a vegyileg izolált anyagoké: a német natúrkozmetikai szövetség, a BDIH például 50, a geranolra érzékeny emberen végzett allergiatesztet, s kiderült, hogy miközben az azonos koncentrációjú, de vegyileg izolált illatanyagra a tesztszemélyek 20 százaléka allergiás reakcióval válaszolt, a natúrkozmetikumokban felhasznált geranol estében egyikük sem produkált ilyen tünetet.

Allergiások kerüljék az illatanyagokat

Azok, akik hajlamosak az allergiára, a legjobb, ha nem használnak egyáltalán illatanyagokat tartalmazó készítményeket, és lehetőleg olyan natúrtermékeket választanak, amelyekben minél kevesebb különféle összetevő van. Magától értetődik, hogy ha valaki tudja, milyen anyagra érzékeny, el kell kerülje a vele való érintkezést.
Vannak természetes kozmetikumok, amelyekben nincsenek növényi kivonatok és illóolajok. A kozmetikus általában tud segíteni ezek kiválasztásában.

Nem árt tudni, hogy a természetes kozmetikai összetevőkkel szembeni érzékenység másfajta allergia jelenlétére is utalhat, például a sokkal veszélyesebb élelmiszer-allergiákra, amelyektől a lakosság nem kis hányada szenved. A reakciók ráadásul hasonlóak: bőrpír, a bőr felhólyagosodása, szárazzá válása vagy ekcéma kialakulása.

Végeredményben elmondható, hogy a természetes kozmetikumokkal kapcsolatban csak elvétve állják meg a helyüket a veszélyes anyagok jelenlétére utaló riogatások, és ha a bőr egy-egy natúrkozmetikumra – annak valamely összetevőjére – allergiás reakciót produkál, sok lehetőség van a probléma megoldására. Attól semmi esetre sem kell tartani, hogy maradandó károsodást szenvedünk valamely természetes kozmetikum használata során.

Fontos azonban, hogy a használt natúrkozmetikai termék tanúsított legyen, tehát olyan, amely kizárólag természetes összetevőket tartalmaz és természetes előállítási folyamatban készítették. Csak így kerülhetők el a meglepetések, pl. az, hogy kiderül: bár nevében natúr- bio-kozmetikumot vásároltunk, valójában szintetikus anyagok is vannak a termékben, amelyek kritikusak is lehetnek.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s