Napszemüveg – melyik véd valóban?

Megfigyeltem, hogy bár egyre inkább terjed, még mindig viszonylag kevesen használnak napszemüveget, holott a nap ártó sugaraival szembeni védekezésben kitüntetett szerepet kellene játszaniuk: a napkrémek és a megfelelő öltözet helyes megválasztásával megóvjuk bőrünket, de szemünk világára is vigyáznunk kellene. Összegyűjtöttem néhány szerintem hasznos tippet arról, hogyan lehetünk okosak a megfelelő napszemüveg kiválasztásakor.

A kalap nem elég! – Miért van szükség napszemüvegre? – Kockázatok

– A széles karimájú kalap jó dolog, de nem szűri ki az UVA és UVB sugarakat.

– A szem már rövid idő alatt is maradandó károsodást szenvedhet a naptól: ha megég a cornea (szaruhártya), az akár vakságot is okozhat.
Lenyen mindig kéznél CC Licent http://www.flickr.com/photos/platinum/4003277/sizes/s/#cc_license– Az erős napsugárzásnak való rendszeres kitettség hatásai összeadódnak.

– Az UV-sugarak károsítják a retinát, de a szemhéj és a szem körüli vékony, érzékeny bőrt is veszélyeztetik: bőrrákot okozhatnak.

– A túlzott napozás felgyorsítja a bőr, ezen belül a szem körüli bőrrészek öregedésének folyamatát; a feleslegesen gyakori (kényszerű) pislogás kedvez a ráncok kialakulásának.

Milyen napszemüveget válasszak?

– Nem minden napszemüveg nyújt kellő védelmet.

– A széles spektrumú védelmet nyújtó napszemüvegek a jók.

– A napszemüveg akkor jó, ha mind az UVA, mind az UVB-sugarak 99-100 százalékát kiszűri. Ha a tanúsítvány azt állítja, hogy egy napszemüveg “akár 400 nanométer UV-abszorpciót” garantál, az ugyanazt jelenti, mintha 100%-os UV-védelmet hirdetnének, vagyis megfelelő.

– Ne kísérletezzünk olyan termékekkel, amelyek félrevezető tulajdonságokat hirdetnek magukról, pl. “UV-szűrővel ellátott”, “kozmetikai”, “kiszűri a legtöbb UV-sugarat” stb. Ezek semmire sem adnak garanciát és csak arra jók, hogy megtévesszék a vásárlót. Szerintem szigorúbb szabályozásra lenne szükség, a szem nem játék.

– Tévhit az, hogy minél sötétebb egy napszemüveg lencséje, annál nagyobb védelmet nyújt. Sok szemorvos szerint a szürke bevonatú lencsék jobbak, mint a feketék, mert intenzív fényvédelmet nyújtanak, és a legtermészetesebb színlátást biztosítják.

– A speciális, pl. polarizált lencsék nem nyújtanak fényvédelmet, de csökkentik a tükröződést. A kékfény-blokkoló lencsék azért tudtak elterjedni, mert bár a tudósok még nem ismerik pontosan ennek az elektromágneses spektrumban az ultraviola sugárzás alatt elhelyezkedő fényfajtának a kockázatait, azt tudni lehet, hogy kiszűrik azokat. A szakemberek az ilyen lencséket pilótáknak, sízőknek és hajósoknak ajánlják. Állítólag a távoli tárgyak is jobban láthatók velük. Vannak, akik vitatják ugyanakkor az ilyen lencsék kékfény-blokkoló hatását, és arra is figyelmeztetnek, hogy nem mindegyik kékfény-blokkoló lencse véd az UV-sugarak ellen, viszont megnehezítik pl. a közlekedési lámpák megkülönböztetését. (A bejegyzés a szavazódoboz alatt folytatódik!)

– A napszemüvegek kiválasztásánál fontos szempont az ár is. Tévhit az, hogy csak a drága napszemüvegek garantálnak megfelelő védelmet, sőt. Nem egy nemzetközi teszt mutatta ki, hogy sokszor egy-egy olcsóbb termék sokkal többet tud, mint méregdrága, márkás párja, amely árában valamelyik híres divatház nevét kell megfizetnünk. Szabály: bármilyen vonzó legyen is a márkanév, ellenőrizni kell, hogy valóban megfelel-e a szigorú fényvédelmi követelményeknek.

– Nemcsak napos időben érdemes napszemüveget viselni: felhős időben is épp olyan erős lehet az UV-sugárzás, mint amikor szikrázó a napsütés.

– A bőrhöz hasonlóan, a szem színe is számít: a világosabb színű szeműek érzékenyebbek az erős napsugarakra. A kék szeműek pl. nagyobb kockázatoknak vannak kitéve, tehát fokozottabban kell védekezniük.

– Sajnos a napszemüvegek esetében is gyakori, hogy nem “tudják” azt, amit állítanak róluk, ezért érdemes biztosra menni, és használat előtt megvizsgáltatni egy optikussal.

– A hó, a homok és a víz visszaveri a fényt, ezért különleges elővigyázatosság ajánlott a hófödte csúcsokon, a vízen és a vízparton.

– A szemüvegesek kérjenek UV-szűrő bevonatot az állandóan használt okuláréjuk lencséire.

– A kontaktlencsék egy része UV-szűrővel készül, mégis ajánlott a napszemüveg.

Ha tetszik a Kencefice blog, nevezd be a GoldenBlog versenyre az egészség kategóriában, itt: >>>>>>>>>>

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s