Kozmetikum – vigyázat, méreg!?

A kozmetikumokban rejlő veszélyes anyagokra és kockázataikra hívja fel a figyelmet igen hatásos módon – egy hétperces animációs kisfilmben – Annie Leonard amerikai aktivista. A filmből, persze szükségszerűen leegyszerűsítve, megtudható, hogy Amerikában egy átlagos nő napi 167 vegyszernek teszi ki magát a mindennapi szépítkezés közben, míg többek közt a szépségápolási cikkeknek is köszönhetően ugyancsak Amerikában az újszülöttek vérében kb. 300 méreganyag mutatható ki.

A Kozmetikumok Krónikája – A méreg be-méreg ki csúf igazsága (a Story of Cosmetics, The ugly truth of Toxics in – Toxics out) a diverziti.hu magyar civilszervezet jóvoltából magyar feliratozással is elérhető. Érdemes megnézni:

Leonard filmje tudatosan sokkol, amikor arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy legyünk szívesek és a saját jól felfogott érdekünkben, valamint a környezetünkre való tekintettel nézzük már meg, hogy mi minden rejlik egy illatszerben, egy rúzsban, egy babasamponban – mielőtt magunkra vagy másokra kenjük.

Elmagyarázza például, hogy
– A parfümök átlagosan 10 allergén anyagot tartalmaznak, ami 50-ből 1 embert veszélyeztet. A parfümökben szintén előforduló ftalátok a hormonháztartást borítják fel, míg a neurotoxinok az agyat károsítják.
– A szintetikus pézsma egy osztrák kutatás szerint ösztrogén zavarokat okozhat és a mellrák kialakulásához is köthető, ezenfelül káros a vízi ökoszisztémákra és felhalmozódhat az élelemláncban is tovább károsítva a környezetet.
– Egy 2007-ben az USA-ban végzett vizsgálat kimutatta, hogy 33 népszerű rúzsmárka 66%-a tartalmaz ólmot, ami felhalmozódva a szervezetben neurotoxinként hat és tanulási nehézséget, viselkedésproblémákat okozhat. Az ólommérgezésnek elsősorban a terhes nők és fiatal gyermekek vannak a leginkább kitéve.
– Egy amerikai tanulmány két rákkeltő anyagot is talált babasamponokban és egyéb fürdőtermékekben (dioxint és formaldehidet; utóbbi bőrallergiát is kiválthat.)
– A körömápolási cikkek (körömápolók, a lakkok, lemosók) az ún. toxikus trió anyagait tartalmazzák: dibutil-ftalátot, amely a reprodukciós szervek sérüléséhez vezethet, toluént, amely a központi idegrendszerre van hatással, fejfájást, szédülést és fáradtságot okoz; formaldehidet, ami rákkeltő, irritálja a szemet, az orrot és a torkot, és bőrirritációt válthat ki.

Leonard üzenete: Ahhoz, hogy egészségesebbek legyünk mi magunk és gyermekeink is, egyszerűen csak el kell olvasnunk a címkéket. Kerüljük a ftalátokat és a parabéneket, amik hormonhatású vegyületek, és próbáljunk minél több organikus és bioterméket vásárolni, amiről meggyőződünk, hogy valóban természetes eredetű.

Lényegében egyet lehet érteni vele.

Az animációs filmről egy hosszabb írás is megjelent a diverziti.hu oldalán.

Leonard a nemzetközi gazdasági kapcsolatok, a fejlődés/fejlesztés, az egészségügy és a fenntarthatóság témakörében publikált írásaival, beszédeivel és dokumentumfilmjeivel tette magát ismertté. Elsősorban a The Story of Stuff – magyarul talán: A cuccok története – c. könyvét és internet-dokumentációját ismerik sokan, amely az áruk és szolgáltatások életciklusával foglalkozik. A Barnard Collegeban, a Columbia Egyetemen és a Cornell Egyetemen folytatott tanulmányokat. Disszertációt írt a regionális és városfejlesztésről. A szemétégetőket helyettesítő, azokat kiváltó megoldások elterjesztését szorgalmazó nemzetközi szövetség, a Global Alliance for Incinerator Alternatives koordinátora és a Nemzetközi Fórum a Globalizációról (International Forum on Globalization) irányító testületének tagja, valamint a Környezeti Egészségalap (Environmental Health Fund) munkatársa. Lányával Kaliforniában él.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s