Mik azok a kockázatos kozmetikai anyagok?

A valamennyire is tudatos vásárlók körében közismert, hogy a kozmetikumoknak nemkívánatos mellékhatásaik lehetnek, sajnos azonban – ellentétben a gyógyszerekkel – ezekre nem kell a gyártóknak felhívniuk a fogyasztók figyelmét. (Pl.: “A kockázatokról kérdezze meg bőrgyógyászát, kozmetikusát”.)

<a href="http://www.flickr.com/photos/kevindean/3517248142/" title="MAC cosmetics ad by kevindean, on Flickr"><img src="http://farm4.static.flickr.com/3585/3517248142_254a93e335_m.jpg" width="185" height="240" alt="MAC cosmetics ad" /></a>Nem könnyű megválaszolni a kérdést, hogy mely kozmetikai összetevő milyen mértékben kockázatos, annál is kevésbé, mert mindez erősen függ a felhasználó életkorától, bőre állapotától, általános egészségi állapotától, életmódjától, nem utolsó sorban pedig attól, hogy mennyire allergiaérzékeny. Ami ez utóbbit illeti, tovább bonyolítja a dolgot, hogy a leggyakrabban csak akkor derül, ki, hogy valakinek a szervezetében allergiás reakciót vált ki egy-egy anyag, amikor már jelentkeznek az általában kellemetlen tünetek. A megelőzésben sokat segítene, ha a kozmetikumokat kísérő leírásokban eleve felhívnák a figyelmet egy-egy összetevő ismert allergizáló hatására. De hát tudom, ez egyelőre a vágyak birodalmába tartozik.

Az anyagok megítélésével a toxikológia foglalkozik, vita van azonban arról, hogy mikor kell egy összetevőt károsnak nyilvánítani: csak akkor, amikor már bebizonyosodott róla, hogy mondjuk rákkeltő, vagy már korábban, amikor valamilyen jel arra utal, hogy az – t.i. rákkeltő – lehet. Én azokkal értek egyet, akik úgy vélik: ha kétségek merülnek fel, akkor a biztonság érdekében, erre figyelmeztetni kell a fogyasztót. A tapasztalat azt mutatja, hogy sajnos a gyanú igen gyakran tragikus bizonyossággá válik – de akkor már legtöbbször késő…

A következőkben a fenti sorozatcímen a neves német kozmetikai szakértő és publicista, Rita Stiens munkái és saját tapasztalataim alapján igyekszem áttekinteni a kockázatos kozmetikai összetevőket.

Azofestékek

Az azofestékek (más néven kátrányfestékek) a dekoratív kozmetikában az értékesítés sikerének kulcsai. Szintetikus úton állítják őket elő, intenzív színárnyalatokat tudnak velük produkálni, ám toxikológiai szempontból megkérdőjelezhetők. Az Európában engedélyezett azofestékek között legalább 25 olyanról tud a szakirodalom, amelyekről kutatások során kimutatták, hogy áthatolnak a bőrön, a májat károsítjhatják és anilint szabadíthatnak fel..

Az anilin szintén kritikusnak számít, épp úgy mint a nitrózaminok (róluk egy későbbi bejegyzésben írok). Elmondható, hogy egyes azofestékek rákkeltők hírében állnak. Az pedig bizonyított, hogy allergének; különösen az Aszpirinnel (acetilszalicilsav) szemben túlérzékenységet mutató emberekben válthatnak ki allergiás reakciókat.

BHT és BHA

A BHT (butilhidroxitoluol) és a BHA (butilhidroxianisol) nevű anyagokat továbbra is alkalmazzák antioxidánsként, úgymond a ráncok ellen egy sor lipofil (olajos) nyersanyagban. A német Öko-Test magazin ezekről azt írja: állatkísérletekben használatuk nyomán változásokat figyeltek meg az immunrendszerben, a vérképben, a parjzsmirigyben és a májban. Mindkét anyag feldúsul az emberi szervezet szöveteiben és bejut a magzatba. Tudni lehet róluk, hogy allergiát váltanak ki. Mivel a BHA és a BHT gond nélkül kiváltható a természetes antioxidáns tocoferollal (Tocopherol; E-vitamin), semmi sem indokolja, hogy továbbra is forgalomban tartsák őket.

Halogénorganikus kötésű összetevők

A tartósító anyagok legnagyobb részben halogenizált anyagok, ami azt jelenti, hogy brómot, jódot vagy klórt tartalmaznak. Több ezer vegyület tartozik ide. Amikor egy termék vegyvizsgálata során halogéneket találnak, legtöbbször konzerválószerbe botlanak. A halogénorganikus vegyületek a természetben is előfordulnak, de ettől még problematikusak maradnak, mert komoly allergiapotenciállal bírnak és , ha a szövetbe jutnak, elbomlanak, felhalmozódnak és károkat okozhatnak.

(Folytatom)

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s