Hasznos tippek allergiásoknak

Mind több ember szenved különféle allergiás betegségekben, miközben a tudósok, orvosok a jelek szerint továbbra is jórészt a sötétben tapogatóznak. A Beauty Forum című kozmetikai szaklapban néhány érdekes információt és tanácsot olvastam, ezekből szemezgetek itt.

Sok szól amellett, hogy a gyulladásos megbetegedések gyakoriságának csökkenése és a túlzott higiénés intézkedések is felelősek lehetnek az ekcémás megbetegedések és az allergiák utóbbi években tapasztalt elszaporodásáért. Szervezetünk immunrendszere, amely egyébként könnyen elbánik a szennybaktériumokkal és a belekben megtelepedő élősködőkkel, nem szembesül elegendő kihívással egy modern, túl tiszta világban.
Az emberek nincsenek kitéve a betegségeket kiváltó baktériumoknak, az „unatkozó” immunrendszer pedig új munkaterületet keres magának, és az élelmiszerekre, a pollenekre vagy a háztartási porban található atkákra ekcémákkal, pattanásokkal vagy légzési problémákkal reagál.

Osztrák tüdő-szakorvosok kimutatták, hogy míg a falusi gyerekek között csupán 3 százalékos arányban fordul elő a szénanátha, a városi gyerekek körében háromszor gyakoribbak az ilyen tünetek, asztmában pedig négyszer többen betegednek meg az utóbbiak közül.

Egy amerikai kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a túl tiszta környezet a babák és kisgyerekek számára nem igazán előnyös. A háztartási porban például alighanem olyan baktériumok élnek, amelyek trenírozzák az immunrendszert és így segítenek megelőzni az ekcémák és az allergiák kialakulását. Valamivel több lazaság a lakás tisztántartásában, kevesebb fertőtlenítőszer használata a háztartásban és elegendő idő a banális fertőzések kikúrálására – ezek olyan ésszerű lépések, amelyek segíthetnek csökkenteni az allergiák kialakulásának kockázatát.

Az allergológusok egy ideje a baktériumok és élősködők gyógyító erejét is kutatják. Léteznek olyan kutatások, amelyek támpontokat adnak az allergiák kialakulásának gyerekkori megakadályozására. Például a mamák, ha a terhesség időszakában úgynevezett probiotikumokat fogyasztanak, ezzel a felére csökkenthetik utódaik neurodermitis-kockázatát. A hatás pedig – állítólag – legalább a gyerek ötéves koráig kitart. A probiotikumok életképes baktériumok, amelyek a szervezetben „maguktól” is előfordulnak. Erősítik az immunrendszert és bizonyítottan csökkentik a fertőzések és allergiák előfordulásának gyakoriságát. Biztató az is, hogy az allergológusok ma már – legalább is kutatásaik során – a férgek petéit is sikerrel és kevés mellékhatással vetik be a súlyos allergiák vagy az asztma ellen.

Pollenjárás: korábban kezdődik, tovább tart

Siegfried Jäger professzor, a bécsi Általános Kórház munkatársa 1974 óta az európai pollen-megfigyelő hálózat több mint 20 ezer jelentését értékelte ki, s arra az eredményre jutott, hogy a levegőben folyamatosan emelkedik a pollenkoncentráció és a virágpor-felhő mind korábban indul útjára. A pollenszezon eközben átlagosan húsz nappal korábban köszönt be, és tovább is tart, mint mondjuk harminc évvel ezelőtt.
Lehetséges, hogy a polleneket az autók kipufogó gázai is agresszívebbé teszik, amelyek ezáltal könnyebben váltanak ki allergiát. Japánban folytatott vizsgálatok mindenesetre erre utaltak.

Az allergiára való hajlam öröklődik. Ha például csak az apa vagy az anya érintett, az utód kockázata 20-40 százalék között mozog, ám ha mindkét szülő allergiában szenved, vagy mindketten ugyanabban a fajta allergiában szenvednek – például mindkét szülőnek allergiás eredetű asztmája vagy ekcémája van -, akkor az utód rizikófaktora 40-80 százalék között is mozoghat.

A nagy kockázatú családokban ezért is érdemes már a terhesség időszakában nagy elővigyázatossággal eljárni, ezzel ugyanis mérsékelhető a gyerekkori allergiák kialakulásának valószínűsége, vagy enyhíthető a betegség intenzitása és lerövidíthető annak időtartama.

Védekezés

A pollenidőszakban nem lehet soha teljesen elkerülni az érintkezést az allergiát kiváltó anyagokkal, de a polleneknek való kitettség drasztikusan csökkenthető néhány szabály betartásával.
Például:
– az autó szellőző berendezésébe szerelt pollenszűrővel;
– az érzékenyítő pollenek idején, amikor csak lehet, maradjanak zárva az ablakok;
– az erős pollenjáráskor jobb kerülni a szabadban tartózkodást.
– esténként ajánlatos leöblíteni a hajzatról és a bőrről a polleneket, az utcai ruházatot pedig mindenképpen a hálószobán kívül kell hagyni;
– aki teheti, utazzon el a pollenszezonban olyan helyre, ahol enyhébb a pollenkoncentráció.

Vidéken a pollenterhelés főleg reggelente magas, a nagyobb városokban a pollenszint estére, a talajmenti hőmérséklet csökkenésével általában mérséklődik.

Üdülés allergiásoknak

Az allergiások többnyire zavartalanul élvezni tudják üdülésüket, ha tisztában vannak néhány fontos körülménnyel és betartanak bizonyos szabályokat az üdülési célpont megválasztásakor és az utazási előkészületek során:
– Európa déli részén a legtöbb fa és fűféle már kora tavasszal elvirágzik;
– Az Egyenlítőtől délre fekvő országokban az évszakok és velük együtt a virágzás időszakai is egy fél évvel eltolódnak;
– A nyírfapollen a Földközi tenger térségében és a Kanári szigeteken gyakorlatilag ismeretlen, viszont Skandináviában igen magas koncentrációban van jelen;
– A magas hegységekben 1500 méter fölött a pollenterhelés alacsonyabb, a fűfélék virágzása általában csak két hétig tart, ám akkor nagyon intenzív lehet;
– 2000 méter felett júliustól pollenmentességre lehet számítani;
– allergiásoknak ideálisak üdülésre a tengerparti vidékek is, főleg akkor, amikor a szél döntően a tenger felől fúj. Viszonylag pollenszegény környék Európában az Északi tenger partvidéke (kevésbé a Keleti tengeré), az Atlanti óceán portugál, spanyol és francia partvidéke ;
– Az allergiások, ha tehetik, töltsék az allergiájukat kiváltó pollenek főszezonját pollenszegény vidékeken, például a tengernél (Földközi tenger, Mallorca, Északi tenger), vagy magaslati levegőn (pl. az Alpokban, 2000 méter fölött)
– Aki a házi porban előforduló atkáktól szenved, igyekezzen a hegyekben vakációzni. Kb. 1300 méter fölött szinte már nem is fordulnak elő atkák.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s