Bőrápolás: a rossz szokások leküzdése

Az öröklött gének, az életmód és a táplálkozás mellett bőrápolási szokásainktól és a magunkra kent kozmetikumoktól is függ, hogy milyen, illetve milyenné válik a bőrünk. Néhány alapigazság következik.

Nagyon sok múlik azon, hogy milyen bőrápolási szokásokat alakítunk ki a magunk Cosmeticsszámára. Soha ne térjünk nyugovóra úgy, hogy nem tisztítottuk le a sminket és a szennyeződéseket az arcunkról. Legyünk figyelemmel a bőr nappali és éjszakai ritmusára. Tegyük lehetővé, hogy éjszaka a bőr szabadon lélegezzen, s hogy a nap folyamán keletkezett anyagcsere-termékeket kiválaszthassa. Este ezért lehetőleg ne kenjünk nehéz zsírokat (lanolin, kakaóvaj, shea vaj, rózsaviasz), olajokat (jojoba-olaj) tartalmazó krémeket a bőrünkre, inkább a bőr anyagcseréjét ösztönző, a kötőszövet duzzadóképességét fokozó magas víztartalmú tonikokat, ampullákat használjunk. Ha egy száraz bőrt éjjel-nappal zsírozunk, akkor a bőr hozzászokik ahhoz, hogy kívülről kapja meg a szükséges védő anyagait, s visszafogja a zsírnemű anyagok (lipidek) termelését.

Reggelente először meleg vízzel alaposan öblítsük le az arcról az éjszaka kiválasztott zsíros anyagokat, s csak ezt követően frissítsük fel hideg vízzel.
Télen telített zsírsavakban, vízmegtartó anyagokban gazdag növényi olajokat (avokádóolaj, makadámiaolaj, dióolaj, vajfa) is tartalmazó krémekkel védjük bőrünket a fűtött szoba száraz levegőjétől. Éjszakára, ha lehetséges, kapcsoljuk ki a fűtést, vagy párologtatóval növeljük meg a szoba levegőjének páratartalmát.

Csak jó minőségű termékeket használjunk!

Ne érdemes elcsábulni a csodákat ígérő hatóanyagoktól. Ha az alapkrém gyatra minőségű, akkor a hatóanyagok sem sokat érnek. Vásárláskor minden esetben érdemes elolvasni a kozmetikumokon található összetevők listáját. Az egyes anyagokat mennyiségileg csökkenő sorrendben sorolják fel. Ha paraffin, petrolatum, vazelin, mineral oil, ceresin, microkristallina wax, polyisobutane, polydecene anyagnevek közül valamelyik elől található a listán, akkor tudnunk kell, hogy olcsó kőolajszármazék alkotja a vizsgált krém, testápoló alapját. Ezek az anyagok nem szívódnak fel, hanem a bőr felszínén maradva, eltömik a pórusokat, gátolják a bőrlégzést, a verejték eltávozását. Tartós használatuk során ezek is leszoktatják a bőrt saját krémanyagainak megtermeléséről, s a szárazságérzet mellett a mitesszerek számát is megnövelik.

Amennyire módunkban áll igyekezzünk mentesíteni bőrünket a környezetszennyezés káros hatásai alól. A vegyszermentes gazdálkodásból származó natúrkozmetikumok nem tartalmaznak szervezetidegen szintetikus anyagokat, allergizáló konzerváló-, emulgáló-, szín-, és illatanyagokat.

A növényi kivonatokat, olajokat, ásványi anyagokat, természetes illat- és színanyagokat tartalmazó kozmetikumok nem terhelik meg a szervezetet, s a bőr saját erőire is ösztönző hatással vannak.

A szépségápolásnak is vannak alapigazságai:

– Nem válik a bőrünk hasznára, ha több kozmetikumot használunk, mint amennyire valóban szüksége van.

– Minél kevesebb kozmetikumot kenünk magunkra, annál kisebb az esélye annak, hogy ártó anyagokkal találkozunk.

– Minél inkább kitesszük a bőrünket ártó hatásoknak – égető napsugarak, túladagolt szolárium, ártó fürdőhabok, vegyi anyagok – annál többféle kozmetikumot kell bevetnünk az optimális bőrállapot eléréséhez.

Reklámok

One thought on “Bőrápolás: a rossz szokások leküzdése

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s