Ilcsi néni emlékére

ilcsi
Fotó: NLCafé

Nyolcvanhét éves korában meghalt Molnár Dánielné, Ilcsi néni. Tanítványaként és nagy tisztelőjeként írom ezt, szomorúan.

Molnár Dánielné – vagy ahogy egy idő után már nemcsak a kozmetikusok  hívták, Ilcsi néni –  életútja nem kevés tanulsággal szolgálhat a ma aktív és a jövendő kozmetikus generációk számára. Több szempontból is úttörő volt a szakmában. Már akkor a természetes anyagok használatának fontosságát hirdette a szépségápolásban, amikor a fejlettebb országok kozmetikumokat gyártó cégei szinte teljesen a szintetikus anyagok bűvöletében termeltek. Ő már a hatvanas években természetes zsírokból, olajokból és különféle növényekből, zöldségekből, gyümölcsökből és gyógynövényekből készítette natúr kozmetikumait.
Hivatástudat és csillapíthatatlan érdeklődés jellemezte. Több nyelven beszélt, olvasott, rendszeresen részt vett a nagy nemzetközi kozmetikai kongresszusokon.
Nagyon fontosnak tartotta a tájékozottságot. Nyitott szemmel járt a világban, volt érzéke hozzá, hogy meglássa az újat, az igazán értékeset és a legjobb ötleteket megpróbálta itthon a gyakorlatban is hasznosítani.
Azóta, hogy a nyolcvanas évek közepén megalapította fiával, Molnár Ferenccel a „Szépítő füvek” nevű céget, arra törekedett, hogy olyan kozmetikumokat állítson elő, amelyekkel a szépségipar robotosai a bonyolultabb bőrproblémák kezelésével is megbirkózhatnak.
Az idő igazolta őt, mert az Ilcsi termékek jelentős része valóban problémamegoldó kozmetikum. Ma már, mint jegyzett hungarikumok, nemcsak nálunk, de nagyon sok országban is ismertek, és  megvásárolhatók.
Nagyon fontosnak tartotta a táplálkozás hatását a bőrre. Már a hetvenes években felhívta a figyelmet a túlzott fehérjefogyasztás (hús, tejtermékek) veszélyeire. Ő maga vegetáriánus volt, könnyen elkészíthető egyszerű zöldséges receptjeit szívesen megosztotta másokkal is.
Egyedülálló termékeket fejlesztett ki, mint amilyenek az esemény előtti pakolás, az AHA pulpás készítmény, a fekete szappan, a paradicsomos napozó termékcsalád, a kövirózsa és a csipkebogyós termékcsalád, vagy a lúgos kénes krém – ezekre a többi mellett különösen büszke volt.
Nemcsak kozmetikus és termékfejlesztő, de kiváló pedagógus is volt. A kozmetikus szakképzést ellátta anyagokkal, a kozmetikusok számára oktató utakat szervezett. Nagyon fontos volt számára, hogy átadja tudását, tapasztalatait a fiatalabb nemzedéknek, s hogy bőrápolási tanácsokkal lássa el mindazokat, akik egyedül képtelenek voltak megbirkózni bőrproblémáikkal.
Szinte az utolsó évekig aktív résztvevője volt a kozmetikusok szakmai életének. Előadásokat, tanfolyamokat tartott, gyakran szerepelt a médiában. Nagy hangsúlyt fektetett a bőr megfelelő és alapos  diagnózisára; úgy vélte, hogy minden problémamegoldó kezelés alapja a helyes bőrdiagnózis. Nem felejtkezett el szakmájának kezdeti, nehezebb éveiről, s a kollegákról sem. Kozmetikusbarát volt, az Ilcsi készítményekhez csak kozmetikusokon keresztül lehetett, s lehet ma is hozzájutni.
Fontosnak tartotta, hogy a kozmetikusok megismerjék a bőr biofizikáját, s hogy a biofizikai törvények is érvényesüljenek a kozmetikai kezelések során.  Már 1979-ben – kozmetikusként előadást tartott „A bőr biofizikája és a kozmetika” címmel az ÖKOFUMA kongresszusán Salzburgban. Ez olyan téma, amelynek a kozmetikusok oktatásában is szerepelnie kellene – mondta. A kozmetikai kezelések során ma használt elektromos készülékek közül többnek is ő volt a meghonosítója. Azon kevesek közé tartozott, akiknek meggyőződése, hogy a fogak állapota hatással van bőrünk képére, illetve, hogy a szájban lévő idegen fémtestek – tömések, fogpótlások, implantátumok – egészségkockázatot jelenthetnek.
Elsőként vezette be nálunk a gyógyvizes, vagyis a lúgos valamint az akupresszúrás kezeléseket.
Ma a kozmetikusok jelentős része az Ilcsi- termékkel, az általa, kidolgozott kezelési módszerekkel dolgozik.
Vitathatatlan, hogy a maga módján hazája utazó nagykövete is volt, gondolatai, de főleg kozmetikumai a világ legtávolabbi pontjaira is eljutottak, öregbítve Magyarország hírnevét.
A fiatalabb kozmetikusokat állandóan arra ösztönözte, hogy legyenek érdeklődők, nyitottak az újabb ismeretekre. Ne sajnálják az időt és a pénzt a továbbképző tanfolyamokra, szakkönyvek megvásárlására, feltétlenül tanuljanak nyelveket,  s merjenek szembeszállni az elavult, megkövesedett nézetekkel, ha úgy érzik, hogy igazuk van. Kollegáinak azt tanácsolta, hogy mindig a tapasztalat alapján döntsenek, és ne hagyják magukat félrevezetni. Legyen előttük mindig minden idők egyik legnagyobb zsidó gondolkodója, Maimonides mondása: „Ma tanulhatunk a tegnap hibáiból, és holnap más fényben láthatjuk azt, amiben ma biztosak vagyunk”.
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s