Mi ez itt?

Markovics Vera

Kozmetikus és újságíró vagyok – a szépségápolással több, mint három évtizede foglalkozom, és az a szerencse ért, hogy Ilcsinél kezdhettem a szakmát, aki akkor még nem volt sem “néni”, sem márkanév.  Így aztán már akkor a természetes anyagok és a “natúr-“, a “bio-“, az alternatív kozmetika felé tájékozódhattam, amikor ezek az irányzatok még nem voltak felkapottak, nem jöttek divatba és nem torzította el őket a mindent maga alá gyűrő globális szépségipar.

A  múlt század (milyen fura leírni ezt így!) kilencvenes éveiben ismét rámköszönt a szerencse: ezúttal abban a formában, hogy társként és anyaként – egy rövid megszakítással – összesen hét évet tölthettem Németországban, ahol lehetőségem nyílt elmélyedni a szépségápolás nemzetközi szakirodalmában, megismerkedni a legfejlettebb európai piac elképesztően széles kozmetikai kínálatával, egy érett szolgáltató kultúrával és egyúttal a tudatos fogyasztói szemlélettel, valamint a korszerű fogyasztóvédelemmel.  Ott döbbentem rá, hogy milyen óriási felelősséget visel napjaink kozmetikusa, aki – ha nem figyel oda – nagyon könnyen azon kaphatja magát, hogy nem több, mint a szépségipart kiszolgáló marketinggépezet egy  fogaskereke (rosszabb esetben tudatos kiszolgálója).  Felelőssége abban áll, többek között, hogy, gyakran saját egzisztenciális érdekeivel szemben is  a vendéget szolgálja, s csak másodsorban azokat a gyártókat, amelyek végeredményben nem akarnak mást, mint minél többet értékesíteni nem ritkán kétes értékű és minőségű termékeikből.

A Németországban töltött években kezdtem publikálni is – kezdetben főleg a Népszabadság Itthon mellékletében és Magazinjában – Veres Mari és Völgyi Vera értő mentorálásával és segítő szerkesztésében -, később a Beauty Forum és a La Nouvelle Cosmetique magyar kiadásaiban, a Patika Magazinban  és különféle időszaki kiadványokban, valamint nem utolsó sorban a Tudatos Vásárlók Egyesületének nyomtatott és online kiadványaiban. Közben persze folyamatosan igyekeztem ismeretéhségemet is enyhíteni, ezért fejest ugrottam előbb a fitoterápia irodalmába, majd bekukkantottam hazai világába, utóbb pedig az aromaterápia és aromakozmetika izgalmas tudományával kötöttem alaposabb ismeretséget. Közben sok érdekes és értékes emberrel ismerkedtem meg, akiktől sokat tanultam, például dr. Babulka Péterrel, aki a gyógynövények egyik legjobb hazai szakértője, vagy Feller Andrienne-nel, aki a Panarom Aromaiskola alapító vezetőjeként az illóolajok hazai újrafelfedezésében és elterjesztésében vállalt úttörő szerepet.

Ismerőseim szerint kozmetikai praxisomra és írásaimra is az állandó kétkedés a jellemző: Tényleg szükséges egy bizonyos kozmetikum használata? Tényleg nem tartalmaz káros anyagokat az alkalmazott termék? Tényleg képes egy-egy szer megfiatalítani a bőrt, és visszafordítani gyakran genetikailag kódolt folyamatokat? Tényleg ér annyit valami, amennyit el kell kérni érte? Tényleg nem jobb a nagymama receptje, mint a szinte megfizethetetlen márkás “laboratóriumi” termék? Valóban bio, amiről azt állítják?

Ezt a blogot családom tagjai, barátaim és vendégeim unszolására, és talán az ELTE Népművelés- és könyvtárszakán belémoltott felvilágosító vírus munkálkodása hatására indítottam. Barátaim  szerint lennének rendszeres olvasói egy olyan oldalnak, ahol egyrészt a korábban megjelent írásaim könnyen, néhány kattintással elérhetőek, másrészt azok a gondolatok, szépségápolási ötletek, trükkök, tippek is megjelenhetnek, amelyek nem vagy csak a szűkebb szakmai közönségnek szóló kiadványokban lennének olvashatók. Beadtam a derekamat, már csak azért is, mert így legalább egy helyen gyűjtögethetem rögeszméim dokumentumait, és, ha megint lesz egy kis szerencsém, akkor olvasóim kérdéseiből és felvetéseiből is tudást és energiát meríthetek. Meglátjuk.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s