Mi van a tégelyben?

Különleges szolgáltatás! Mutasd meg, milyen kozmetikumokat használsz, és egy számítógépes programmal kiértékelem, és megmondom: használ-e vagy esetleg árt a bőrödnek!

Barátaim és családtagjaim szerint mániákus kétkedő vagyok, és folyton furdal a kíváncsiság, ha megpillantok egy tégelyt, tubust, üvegcsét, ampullát – vagy ezek valamilyen reklámját: rögtön tudni akarom, hogy mi van benne? Aztán pedig arra vagyok kíváncsi, hogy tényleg az van-e benne, amit a kísérőcímkén állítanak. Majd szeretném még megtudni, hogy mindaz, ami benne van, tényleg tudja-e mindazt, amit állítanak róla. Végül, de nem utolsó sorban látni és láttatni szeretném, hogy az adott kozmetikum összetevői mennyire korszerűek, természetesek, illetőleg, hogy vannak-e köztük bizonyítottan káros, az egészségre veszélyes, esetleg “csak” kételyeket támasztó tulajdonságú anyagok.

Az a rossz tapasztalatom, hogy nagyon sok vendégem – főleg a fiatalabbak – gyakran szó szerint az orruk után mennek, amikor kozmetikai szert választanak: az illat egy pillanat alatt leveszi őket a lábukról, nyúlnak a pénztárcájuk vagy a hitelkártyájuk után és máris veszik, viszik a gyakran méregdrága kenceficét – eszükbe nem jutna egy pillantást vetni az összetevők listájára, amely a csomagoláson olvasható (kellene, hogy legyen 🙂 . Persze értem én, hogy a legtöbb embert riasztják a zömében értelmetlen idegen nyelvű, pláne idegen szaknyelvű kifejezések, arról nem is beszélve, hogy ki tud fejben tartani ilyen egzotikus szavakból több tucatot, és még arra is emlékezni, hogy melyikről olvastam valahol valami jót vagy rosszat …

Régóta álmodozom egy olyan szerkentyűről, amely egy mobiltelefonhoz hasonló, van benne egy parányi számítógép, annak az agyában a boltokban kapható összes  szépségápolási szer és azok valamennyi összetevőjének leírása, és az is fel van mindegyik összetevő mellett tüntetve, hogy milyen tulajdonságai vannak, milyen szerepet játszik a bőrápolásban (ha játszik egyáltalán valamit is), van-e ismert vagy feltételezett káros, veszélyes hatása – például allergén. Nem tudok róla, hogy létezne ilyen szerkezet, de az újabban egyre népszerűbbé váló okostelefonok magukban rejtik a megoldást! Léteznek ugyanis a világhálón olyan adatbázisok, mint amilyent ennek a bekezdésnek az elején leírtam.

Ezek idekattintva érhetők el, illetve itt a baloldali menűoszlopban a Blogroll rovatcím alatt. Sajnos egyelőre csak idegen nyelven kutathatunk bennük – én például német és angol nyelvű verziókat ismerek -, ám használatukért fizetni kell. Gyakorló kozmetikusként és szakújságíróként én előfizettem az egyik ilyen elemző szoftver használatára, és ha felkeresel (előzetes bejelentkezés után!), és magaddal hozod az általad használt kenceficéket, vagy azok leírásait, amelyekből kiderül, hogy milyen összetevőket tartalmaznak, a program segítségével megmutatom, mennyire károsak, közömbösek vagy jótékonyak a bőr szempontjából.

Blogomban vissza-visszatérően én is érinteni fogom a “Mi van a tégelyben?” témát, és arra ösztökélek mindenkit, aki nem tud eligazodni az idegen nyelvű adatbázisban, vagy a kozmetikai termékek összetevőivel kapcsolatban kérdéseket tenne fel nekem, nyugodtan tegye meg  hozzászólás formájában, vagy pedig úgy, hogy dob egy e-mailt a vmarkovics@yahoo.com címre. Igyekszem gyorsan és érthetően válaszolni – persze vedd figyelembe, hogy nem lógatom a lábam és van úgy, hogy elárasztanak a feladatok :).

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s